Monday, January 6, 2014

Paleo Diet Day 3, 4 and 5

Mood nak update blog kat umah memang tak berapa nak ada sgt so, aku update semua sekali gus here.

Dinner Day 3

Aku masak sup ayam. Masak nasi. So makan tu je for that nite. Sebab malam tu aku rasa bloated, aku minum lemon & ginger infused water.

Day 4

Brunch
Since its Saturday, bangun pun lambat. Malas nak masak, malas nak keluar so aku just reheat the soup and makan ngn nasi and telur sunny side up. Drinks, lots of lemon & ginger infused water. At around 2pm aku walk to my panel clinic pegi jumpa doktor. Mintak referal letter nak jumpa specialist. At the same time dia bagi aku ubat juga. This time dia suspect aku ada IBS pulak. Entahlah...

Snack/Tea
Balik dari klinik singgah grocery. Beli salary and mango. Sampai umah, buat smoothie untuk mimum petang. Aku campurkan banana, mango, raspberries and a stick of salary. Warna dia memang gross giler la kan tapi rasa dia sedap ok. Sebabkan aku buat banyak, aku simpan a portion dalam freezer jadi gelato.

Dinner
For dinner, aku stir fry kacang buncis, garlic, onion and oyster sauce, telur dadar and the soup from the nite before.

Day 5

Breakfast
After a completely restful day on Saturday, aku decide untuk jadi aktif sikit on Sunday. I call up a friend and ajak dia hiking at Bukit Kiara. Before hiking I ate a banana and some water. Since we started a bit late, cuaca dah agak panas tapi it was a good hike. We spent almost an hour to complete the circuit.

Lunch
After hiking lapar. Memang ingat nak makan nasi lemak. Since dah pukul 11 lebih time tu, nasi lemak pun dah habis. End up makan nasi beriani ayam dekat Restoran Ismail TTDI. First time rasanya makan nasi beriani kat tempat tu. Nasi amik sikit, then ayam dia besar gila. Aku m intak acar timun dia lebih sikit. Air, just plain ice water. Heaven... Sampai rumah, shower and rehat. Did a bit of light exercise while watching tv. Starting to have bowel movement... Happy!

Tea/Snacks
Was feeling restless kat umah. Nak buat house chores pun macam malas. So around 5 aku keluar ke Tesco Mutiara Damansara. Park kat sana sebab free and banyak parking. By thattime perut cam rasa lapar sikit. So I went to Juice Works dekat Curve and get myself Smooth Operator. Ingredients dalam tu ada guava, celery, pineapple and orange. Sedap. With that as snacks I made my way to Ikano. Sebab sebenar ke Ikano is to go to Cold Storage cari decaf coffee. Jelous gila pagi2 and petang dapat hidu bau coffee je kat ofis tapi tak boleh minum. Choices for decaf coffee tak berapa banyak, tapi kalau banding dengan tesco, cold srorange has wider range. So I choose to try Nescafe Classic but decaf. Nescafe Gold pun ada decaf tapi aku nak try yang biasa dulu. Tengok how my tummy takes it. I also bought sweet potato and almond. Snack untuk ptg tu.

Owh, nak dijadikan cerita, kat depan cold storage tu ada clearance sale. Aku berjaya rembat a pair of jeans and 2 work blouse and each costs me RM19! Awesome kan? Dah puas shopping kat Ikano pergi Tesco balik. Ye la. Since aku park kat sana, kena beli barang kat sana sikit before bleh dapat parking free. I bought some rice, birthday card for my boss, cat food since its on sale and face tissue. Less than 10 items. Habis shopping terus balik rumah.

Dinner
Sampai rumah, aku start bersihkan dapur. Since Saturday was my lazy day, pinggan, periuk, kuali semua penuh dalam sinki. At the same time aku take out the ground beef yang aku beli last week. So the plan is to make meatballs & homemade bolognese. Resepi semua pakai hentam je.

Resepi Bolognese hentam keromo
Diced onions, carrots and celery. Sauted dengan minyak masak sikit sampai layu pakai api medium. Memang agak lama la proses ni. Bila semua bahan tu dah agak layu, masukkan crush garlic, black pepper and salt. Goreng lagi sampai semua naik bau and lembut. Bila dah lembut, aku masukkan tomato puree and sikit air. Since aku ada banyak cherry tomato, aku masukkan sekali and let it simmer for 20 mins kot. I stir it occasionally so that takde bahan yang hangus kat bawah.

Resepi meatball
In between masak sos tu, aku prepare meatball. Aku masukkan diced onion, garlic, salt and paprika. Aku masukkan juga sebiji telur untuk bind them together. Buat bentuk ball and goreng. Aku tak goreng sampai masak sangat coz I intend to put them in the sauce so that they can finish cooking in the sauce. Dalam pukul 10.30 baru siap masak. So, last night aku makan meatballs dengan bolognese sauce and the smoothies I made the day before. No pasta for me but still Kenyang!

It was a great weekend. Yeay!
  

No comments:

Expectations

Is it wrong to have high expectation? Expecting someone else to be fair to you. Expecting others to treat you as you treat them. I learned...