Thursday, February 17, 2011

Tips Elak Dari "Terkena" Speedtrap

Sape yg tak penah kena speedtrap, sila angkat keyboard!! Hahahha... Aku rasa la kan, org bawak beca je yg tak kena speedtrap ni. 

from Google
Sepanjang aku bergelar pemandu, aku kena speedtrap sekali je rasanya. Kat Karak. Tu la highway yg plg menjengkelkan skali dlm Malaysia ni. Cmne nak bwk 90km/j masa ngn turun bukit? Nak tekan brek all the way? Mak aku kata, biar brek pad abis dr ko jatuh gaung... (Baik mak...)

Berbalik pada tajuk entry pagi ni. Sila ikut tips2 kat bawah ni kalau rasa taknak kena saman:-

from Google
  1. Jangan pandu kereta melebihi hadlaju... (obviously la kan)
  2. Biasakan diri dengan had laju kat kawasan yg korg biasa lalu tu. Macam dulu aku nyer laluan every morning is Jalan Ipoh-KL. Had laju dia dlm 90km/j. Aku dah tau la port2 pakcik polis menembak sepanjang jalan ni. Kat jambatan SMK ada satu, tu pun waktu pagi la, kat Batu Karang bawah pokok pun ada satu and satu lagi kat simpang tiga nak g Malim Nawar. Kat KL ni plak aku terjumpa kat NKVE, on weekdays right after keluar tunnel apatah nama dia, on weekdays. So, sila bwk dengan perlahan lepas keluar terowong tu.
  3. Beli GPS navigation system yg bleh track speedtrap.
from Google
Tu je kot tips yg aku dapat pk kan pagi ni. Tips2 lain mcm bawak slow masa lalu bwh flyover etc etc tu, aku tak sure la berkesan ke tak kan coz mcm kat Karak, mana ada flyover tp korang still kena saman gak kan.

Bagi yg nak cek saman trafik secara online, bleh la ke laman RILEK atau MYEG. Kalo nak cek gunakan SMS taip

 IC no:      POLIS SAMAN [identification card no] or

 Vehicle:   POLIS SAMAN [car registration no.] 

then antar ke 32728


from Google
Kalau ada signboard cam ni kat jalan-jalan kat Malaysia, bagus gak kan?


Nota:

Tajuk entry diilhamkan oleh Akla, pemandu Inspira yg rasa dia kena speedtrap kat Karak Selasa lepas :P





6 comments:

eqbalzack said...

yes! setuju cakap mak tu..kat karak tu mmg menakutkan!

~Z-MNA-MA~ said...

bagus entry ni, tp still kena saman gak kan kalau sape² yg bace, manusia mudah lupe, hehehhe... Thanks for the information...

Fairyfarina said...

akla: you je yg cepat luper :P
eqbalzack: karak tu lebih pada menjengkelkan dr menakutkan...hahah!
eqbalzack & akla: thanks for reading guys.

ada mokhtar said...

tengah mengumpul duit nak beli gps ni .. =)

Miss F said...

nak gps tu satu.. erm.. cik lawyerm kampar-tapah, mana portnya? xpenah nampak pon polis tembak2..

Hazmin said...

Yang pasal GPS boleh track tu rasanya ramai yang dah salah faham...GPS tu tak boleh track pun speedtrap...Tp dekat map GPS tu dah install tempat-tempat yang selalu ada speedtrap. So bila lalu tempat yg ada speedtrap, GPS akan bg warning. tq :)

Gratitude List No. 10 - Public Holiday in Malaysia

Malaysians are just blessed. Due to our diversity and respect to every race and religions in this country, we are rewarded with various publ...