Monday, October 22, 2012

Obses dengan kahwin

Sorang kawan aku share gambar ni kat FB tadi.


Sangat konfius dengan public announcement ni and aku sangat2 rimas dengan orang yang sibuk tanya pasal kawin and orang yg sgt risau dorang tak kawin2. 

Aku mengaku, aku dulu sibuk fikir pasal kahwin. Masa tu aku ada bf la. We talk about marriage etc. Masa tu umur aku around 25 kot. Tp, jodoh tak sampai. So, fasa aku obses dengan perkahwinan dah berlalu. Dalam kepala aku, kalau ada jodoh, tak kemana. Byk lagi benda lain yang aku nak fikir selain pasal kahwin.

Sekarang fasa aku fobia dengan alam perkahwinan. Pasangan tak setia, pasangan tak pandai jaga kewangan family, pasangan yang agresif and tak sensetif. Takot woo...

Aku penah bincang benda ni ngn sorang kenalan. Dia dah berumur sket, dah bercerai. Dia kata, kalau kita tak cuba, kita tak tau. Dia kata, pengalaman orang lain mungkin tak sama dgn pengalaman kita.

Betul juga kata dia tu kan. Tapi aku ni degil sgt. Bila melihatkan life orang lain yg dekat ngn aku sengsara merana, buat aku fobia betul. Post kat FB macam bahagia sgt, sambut anniv la, shopping sama2, dating, dalam hati pasangan masing2, menyimpan sejuta rahsia. Yang pahit ditelan senyap.

Tapi ada gak yg tak tau malu, bercerita kat FB. Gaduh ngn bini nak bgtau satu dunia. Taktau la naper orang2 cmni ada FB. Biuat malu family je.

Ok la. Dah byk merepek arini. Sambung esok pulak. Nak balik baca kes untuk meeting esok. Ades...






YouCam Fun Piccas!

Mood gediks. Tak tau nape. Padahal byk je benda kena baca. Blog pun tak berupdate. So, kita letak gambar je la dulu. Tgk sat lagi mood menulis dtg tak. Macam ada byk je nak share, tp semua nyer berunsur negetif. So, kita tangguh je la dulu smp ilham yg lebih positif dtg.

Nampak eyebag tu? Muka tak cukup tido ni

Muka skema tak hengat

Sebelum kuar umah, posing dulu dpn laptop. 

Muka penat. Lipstik pun lupa pakai

Friday casual day. Ari malas pakai eyeliner

Bad hair day. Sesapa yg kata tu sexy, dia tak tgk rmbut tu live aritu, Messy n kusut!

Esoknya, jadi skema

Muka org konon2 diet

Kehilangan getah rambut, so kena sanggul

Taktau nape lighting arini bright sgt.
Almost everyday aku masuk ofis aku akan amik gambar dulu. Motif? Takde motif, probably I'm just full of myself. Obses ngn muka sendiri.

Thursday, October 11, 2012

My younger days

I just feel like taking a bit of inventory of my life. I am handling so much right now so I feel the need to evaluate my life for the past 28 years.

I was quiet and shy as a child. I keep to myself most of the time. I spend a lot of time with my family, my sisters. I am the serious one, the discipline one, the obedient daughter. My dad send me to TaeKwanDo class when I was 6. I received my junior black belt when I was 12. I was always on top of my class. It is a MUST that I go up the stage every year to receive some kind of acknowledgment or reward for my hard work.

I enjoyed day dreaming so much when I was a child. I spent a lot of time listening to the radio, singing and pretending that I am britney spears or christina aguilera or just my being my own self singing with famous boy bands and celebrities.

I enjoyed collecting stamps and imagining I am travelling to all those wonderful countries that made all those beautiful stamps. I enjoyed making scrapbooks. Collecting recipes and all kind of interesting information. I played netball. i'm not really good at it but I can play as center or wing attack.

I never really dream of becoming a lawyer. I always wants to be well known, respected and adored by people around me.

I am always proud when my parents are proud of me. My hard work pays off when my parents smiled proudly at me when I went up the stage to collect my award. I think the last time my parents was really proud at me was when I was called to the Bar as the Advocate and Solicitor of the High Court of Malaya. That was nearly 4 years ago.

I want to make them proud of me again. Soon.


Thursday, September 13, 2012

Kenapa Pasangan Tak Setia

Semalam aku jumpa sahabat lama. Sempat berborak dengan dia sekejap. Dia ni dah kahwin tapi pasangan dia selalu outstation.

Atas sebab itu, sahabat aku ni mengakui bahawa dia mempunyai beberapa orang skandal. Aku agak terkejut dengan pengakuan dia. Aku tau dia memang nakal tetapi tak terfikir langsung yang dia akan curang.

Sungguhpun dia mempunyai skandal, dia turut mengakui bahawa dia sangat sayangkan pasangannya dan tak mahu melukai pasangannya. Oleh sebab itu dia menjaga rahsia ini dengan baik.

Pengakuan dia membuat aku terfikir mengenai hubungan aku sendiri. Dia dah berkahwin, dia sayangkan pasangannya tetapi dia tidak setia. Aku pula masih belum berkahwin, aku rasa dia masih sayang dan dia  pun tak setia juga.

Kat mana silapnya? Makin aku fikir makin serabut pula jadinya. Bagi aku, kalau sesorang tu tak boleh setia kepada pasangannya, dia tak patut berkahwin. It's not fair to the other spouse.

Kesimpulan aku simple je. Marriage will not ensure loyalty. If you need someone to be loyal to you, get a dog or a cat.

from google

Thursday, March 22, 2012

Cerita Kereta Baru Aku Pulak

Belum dapat lagi k. Apa2 pun, kita kena tau dulu kita nak kereta camne. Since bilangan kereta family aku da sama byk ngn bilangan ahli keluarga aku, aku rasa, takde point la nak beli kereta besar2 kan. Nak pegi mana2 bawak la kereta masing2. Hahaah...

Basically, aku tak perlu kereta besar. Nak2 lagi aku takde family sendiri. Orang single macam aku, rasanya lebih menarik pki kereta kecik yg seksi, classy and sporty. Bukan nak pegi mana pun, ofis, court and balik kampung. Maybe sekali sekala, pergi bercuti ke Cameron. (Rindu plak nak g Cameron)

Cukup mengarut, mari kembli ke alam impian. For some undetermined reason, aku aim Audi. Option yang aku bg kat diri aku pun tak byk actually.  Aku nak kereta 2 pintu sebabnya, family aku takde kereta 2 pintu buat masa ni. Tapi, kalau dapat yg 4 pintu pun aku banyak2 syukur pada Tuhan. So my options are either Mercedes, Beemer or Audi. My top choice for the time being is Audi, nombor 2 BMW then Merc.

Kat bawah ni antara model2 yg menarik ati dan otak aku skang ni. Hendaknya, dapat la aku one of these cars soon. InsyaAllah...

AUDI TT - Google Image
A5 Coupe- Google Image

Honda Insight vs Jazz Hybrid (My Dad lwn My Mom)

Cerita ni macam da dekat2 nak basi la coz berlaku Ahad lepas. Setelah sekian lama, atas desakan anak2 (kecuali aku. tak main la desak2 ni) juga isteri, ayah aku akhirnya telah membeli Honda Insight!

Honda Insight - from Google Image

Hybrid. Pendapat aku: Menarik. Since its environmentally friendly. jimat minyak and bentuk dia yang unik, aku mmg sokong la ngan decision ayah aku ni.

Masa kat showroom aritu, mak aku berkenan dengan Jazz Hybrid. Kaler dia mmg comel la kan. Tp, masalahnya, kereta comel boleh la mak aku bawak. Ayah aku yg handsome lagi macho tu, takkan nak dia bawak kereta comel plak kan? Hehehe...

Jazz Hybrid - Google Image
Kereta dijangka siap untuk dibawa balik ujung bulan ni dgn nombor plet starting  WW*. Tak sabar nak test drive!

Thursday, February 16, 2012

He is More Than Just A Man

He is everything and more a girl could ask for.  He is a loyal son, a great brother, a supportive husband, a proud father of his 4 lovely daughters and a cheerful grandfather.

Tho he is far from perfect, he has a special place in my heart. He is my Dad.

My Sister Yus & My Dad

He is a teacher and a friendly one. He doesn't normally scold students but I must say, he has his moments. Among his colleague and friends, he is always helpful.

My Dad & Ahmad Rayyan Haqimie
 
He is still a wonderful teacher, an amazing dad and now, he is a proud grandfather. His grandson, is his latest apple of his eye.

I do believe that he has a big heart and that is why he can afford to love his parents, his wife, his daughters, his grandson, his students and his friends unconditionally. 

He hardly told me that he loves me, but I know deep inside my heart that he loves me with all his heart. He is always proud of me and he has never given up on me. Whenever I am in a fixed, I know that I can always run to him for shelter.

I would be very happy if I win the Alain Delon giveaway by brother Eqbal as I am going to give it to my Dad, a man who has given so much to everyone without ever asking anything in return.

Tag: 
1) My Sisters: Yus & Anna
2) An Amazing Writer and also My Dad's Former Student: Dill

Sunday, February 12, 2012

It Takes Two To Have an Arguement

Aku pernah mention kot benda ni dulu, aku adalah peguam yang memang tak suka arguement. Its weird but it's true. Most of the time, argument transpire when both people are talking and no one is listening. Dari satu isu simple, dia bertukar jadi perdebatan yang nak menunjukkan yang sorang tu lagi betul dari yang sorang lagi.
from Google Image

Bila dua-dua dah bercakap/menjerit and takde sape yang dengar, we have a communication breakdown. That is why aku tak suka argument. Tak kisah la kat ofis ke kat umah ke kat court ke. Memang tak dapat apa-apa dari arguing. Aku lagi suka calm discussion. Kupas isu satu persatu. Bila sorang bercakap, sorang lagi kena dengar. 

Semalam masa melepak kat Borders, aku baca satu buku ni. Dia cerita cara-cara untuk mengelakkan argument. Dia punya menthod agak unik and bagi pasangan bercinta atau dah berkahwin, boleh la cuba. Disebabkan aku tak beli buku ni, aku akan shara methods yg aku ingat je la k. Mungkin ada pengubahsuaian sket-sket utk menepati citarasa. hahahah

1. Walk your steam off (aku rasa dlm buku tu pun ada citer pasal benda ni, tp tak berapa pasti)


Ok. Cara ni memang sgt obvious. Bila kita tengah panas, semua yang kita ckp sgt tak masuk akal. Benda simple bleh jadi complicate and in the end we end up hurting the other person even more. Benda yang plg logik untuk korang buat masa tengah panas and rasa nak meletup is, to walk it off. Take a walk around the block or around the house etc. Seeloknya jgn la memandu coz your mind is distracted. Nanti eksiden plak. AKu mmg pernah buat la. After a few minutes (or hours) of walking, korang akan feel better. You will think better. Trust me.

2. Spoon me (ni mmg straight from the book)
from Google
Gambar kat atas is basically how you spoon someone. In a couple, yg size besar akan spoon (hug from behind) yg lg kecik. How does this work. Bila korang in the midst of having an argument, your partner on the receiving end have to realize yg korang dah nak meletup. Sebelum korang dua-dua meletup, salah seorang kena pause and tell the other one "Spoon Me". 

So you get in the position. Whilst in the position, try to listen to your other partner's breathing. Breath slowly and calmly. Try breathing together. After a few minutes of spooning and breathing, you will feel calmer. Isu yang korang bahaskan td akan jadi small or it doesn't even matter anymore.

3. What Else method

Method ni agak simple tp aku rasa agak berkesan. Objektif dia adalah meluahkan perasaan tanpa putting any blame on the other person. How does this work?

Bila one of the partnertu nga marah, dia dah nak start mengamuk but instead of terus membebel tak tentu pasal, dia akan mintak the other partner utk buat the "What Else" activity. Bila partner mintak nak buat What Else, you know la dia tengah panas ati kat korang. So, korang kena ikutkan je. Partner yang meminta tu berpeluang untuk meluahkan perasaan dia, dan korang hanya boleh dengar and ckp "What Else".  Korang dengar je sampai la dia cakap "I'm done".

Bila dia da ckp I'm done. Korang take some time off to really digest apa yg partner korang dah luahkan kat korang td. Then, buat la apa yg korang rasa patut like, apologize :)

Cukup setakat ni je kot untuk arini. Rasa macam nak keluar jalan2 la. Hurm...

MY Favourite Hangout Spots

Bila free, takde kerja, bosan duduk rumah, bosan tgk tv apa yang aku akan buat? Aku akan keluar cari spot utk lepak. Biasanya, orang suka lepak ngn group or copule/spouse, aku plak suka hangout sesorang. Bila lepak sesorang, aku bebas nak buat apa yang aku suka tanpa mengakibatkan kebosanan pada mana-mana pihak. Betul tak?

Bukan takde kawan or adik beradik kat sini, tp kadang-kadang aku kena ada alone time. Especially bila ada benda berat lagi serius yang aku kena pikirkan. Berbalik pada tajuk entry, kat sini aku nak cerita spot camne yang aku suka pilik utk melepak.

1. Starbucks @ Borders The Curve
from Google Image
Kenapa aku suka tempat ni? Pertamanya, aku suka baca buku. Secondly, ada coffee! What I will do is that, pick a few books yang nipis and menarik untuk dibaca then pergi ke starbucks order coffee pastu duduk sambil baca buku and minum kopi selama berjam2 kat situ. Apa yang aku perasan kat Starbucks ni, dia punya staffs amatlah friendly. Pendek kata, aku boleh duduk situ, baca buku tanpa ganguan. Kat situ maybe bising sket coz ramai orang lalu lalang, orang bercakap dlm phone la, bunyi blender semua ada. Tapi, aku bila da start membaca, hilang terus.

2. Chilla Cup @ Solaris Mont Kiara
from Google Image
Aku jarang-jarang datang sini sebab in terms of makanan and coffee, ada pilihan yang lebih menarik kat Solaris Mont Kiara iaitu Coffee Bean. Tapi kalo aku nak bertenang and fokus kat my reading material, aku akan pergi Chilla Cup. First time aku hangout kat sini, aku terserempak ngan Sarimah Ibrahim. Locals tak ramai hangout kat sini and tempat ni tak berapa penuh compare dengan Dr. Cafe or Coffee Bean. Aku suka hangout kat sini waktu pagi. Breakfast set dia agak menarik.

3. My House, Tmn. Bandar Baru

Takde gambar plak nak share kat sini. A place I call home is the best place to hangout. Last trip balik umah raya cina aritu, aku keje tido je. hahahah...rindu sgt nak tido kat umah kot. Baca buku satu page je tido, baca lagi tido, lapas minum kopi pun aku bleh lelap. Isk... Punya la syoknyer umah aku. Tambah plak mak aku beli katil urut. Atas katil urut yg panas tu pun aku bleh tido k. Dasyat! hahahah...

Itu je la kot utk arini... Esok aku mengarut lagi k.

Gud nite everyone.

God bless

Saturday, February 11, 2012

Aktiviti Malam Minggu - This Is It.

Cita-cita malam ni, kononnya nak update blog dengan beberapa posts yang aku dah fikirkan siang tadi. Mengadap laptop, then buka plak TV ada movie Micheal Jackson: This Is It. Jari-jari melekat kat keyboard, mata plak kat tv. Kalo ada typo error, jgn tanya kenapa.
Google Image

Micheal Jackson was my idol since I'm very small. Lagu2 dia byk menyentuh persoalan kemanusiaan, peace on earth etc. Besides being a very talented performer (great singer, awesome dancer), he had a unique personality and an incredible life. Despite all the allegations thrown at him, I still admire Micheal. His death was a huge lost and it was too soon.

Aku memang la sedey bila dpt tau dia mati tp takde la sampai menangis apatah lagi meraung. Maybe sebab aku tak fanatik sgt kot minat kat dia.  Aku tak pernah pun beli album dia. Album dia yg aku pernah dengar secara full was History. Itu pun pinjam dari jiran sebelah umah, Kak Nadia. 

Antara lagu-lagu dia yang aku suka: The Way You Make Me Feel, I Just Can't Stop Loving You, Men In the Mirror, Heal The World, Childhood, Earth Song and Smile. Aku suka lagu-lagu tu sebab lirik dia best. Kat bawah ni aku share video Man In the Mirror with lyrics so that korang boleh hayati apa yg dia nak try sampaikan. 

Inspirational isn't it?

Wednesday, February 8, 2012

Me Being Me

Who could have guess that I had the biggest meltdown in my life the night before I wrote my last post, 26/1/2012. 

Me being me, I tried my best to keep it to my self. Me being me, I ran from the problem, I separated my self from the problem and then really think of the solution. It took me 3days and 2 lonely nights to figure out the solution. I am glad it's solved.

The journey was refreshing. I'm glad I took it. I pleased myself. I focus on me and only me.
Refreshing

I would like to thank a few of my friends for being so caring, who helped me pull thru the hard times. I am grateful. 

Thank you God.





Thursday, January 26, 2012

Why Selective Amnesia?

I always believe that I have the ability to remember things that happened to me as early as I was 1 year old. My mom find this as odd as she said that I am too young to remember anything at that age. A friend told me that I might believe that I have those early childhood memories because there were pictures. For a split second I thought, "owh yeah...maybe".

I remembers my 1 year old birthday party my parents throw for me. There are pictures of that party. Maybe thats why I could remember the event. There is another memory where my dad and I were on our way back to Perak from Kelantan by bus. I remember asking my dad to buy 'biskut pong'. A soft biscuit covered by sugar and a raisin on top. See image below.

from google image
It looks so yummy to me at that  time thats why I asked my dad to buy it for me. and then....

I ate just one piece I think... The road to Perak was long and winding, I end up vomiting on my dad. My dad remembers the day clearly... So do I. When I recite the story to my mom, he was so shock. He almost forgot the fact that I did travel by bus with my dad from Kelantan once long time ago. She said that I was too small. I can't remember all the details, but I did.

Basically, I have the gift of remembering everything in my life. I wish I have selective amnesia where I could just forget all the stupid things that had happened to me.

Gosh! What am I saying?! I am not being grateful for my special ability given by God!

I am only human... God, forgive me...

New

Everyone everywhere in Malaysia is still in a Chinese New Year mode. Many shops closed, many workers still on leave and many highways are still busy with vehicles going in and out of the city.

As you can see, I changed this blog, totally revamp it and hopefully its for the best. M starting the new year with a clean slate.

M starting a new firm. One I am calling my own. I will be sharing with another prominent lawyer. Watch out for this duo as we are set to change our life and those around us. My mission statement for my firm is "To be A Blessing". Therefore, we are going to bless the people who support us and works for us, bless those who seek us for our service and at the end of the day, we are bless by God Almighty.

Selective Amnesia photo

 
This photo was taken a long long time ago. A sweet and unforgettable memory was created at this beach.. I will cherish the memory forever.

p/s:  Siapa dapat teka kat mana gambar ni diambil, dpt misteri gift! hehehe....

Gratitude List No. 18

Had a nice weekend with my other half. I had been planning to meet him and the Universe just give me exactly what I want. I am so grateful f...