Thursday, February 16, 2012

He is More Than Just A Man

He is everything and more a girl could ask for.  He is a loyal son, a great brother, a supportive husband, a proud father of his 4 lovely daughters and a cheerful grandfather.

Tho he is far from perfect, he has a special place in my heart. He is my Dad.

My Sister Yus & My Dad

He is a teacher and a friendly one. He doesn't normally scold students but I must say, he has his moments. Among his colleague and friends, he is always helpful.

My Dad & Ahmad Rayyan Haqimie
 
He is still a wonderful teacher, an amazing dad and now, he is a proud grandfather. His grandson, is his latest apple of his eye.

I do believe that he has a big heart and that is why he can afford to love his parents, his wife, his daughters, his grandson, his students and his friends unconditionally. 

He hardly told me that he loves me, but I know deep inside my heart that he loves me with all his heart. He is always proud of me and he has never given up on me. Whenever I am in a fixed, I know that I can always run to him for shelter.

I would be very happy if I win the Alain Delon giveaway by brother Eqbal as I am going to give it to my Dad, a man who has given so much to everyone without ever asking anything in return.

Tag: 
1) My Sisters: Yus & Anna
2) An Amazing Writer and also My Dad's Former Student: Dill

Sunday, February 12, 2012

It Takes Two To Have an Arguement

Aku pernah mention kot benda ni dulu, aku adalah peguam yang memang tak suka arguement. Its weird but it's true. Most of the time, argument transpire when both people are talking and no one is listening. Dari satu isu simple, dia bertukar jadi perdebatan yang nak menunjukkan yang sorang tu lagi betul dari yang sorang lagi.
from Google Image

Bila dua-dua dah bercakap/menjerit and takde sape yang dengar, we have a communication breakdown. That is why aku tak suka argument. Tak kisah la kat ofis ke kat umah ke kat court ke. Memang tak dapat apa-apa dari arguing. Aku lagi suka calm discussion. Kupas isu satu persatu. Bila sorang bercakap, sorang lagi kena dengar. 

Semalam masa melepak kat Borders, aku baca satu buku ni. Dia cerita cara-cara untuk mengelakkan argument. Dia punya menthod agak unik and bagi pasangan bercinta atau dah berkahwin, boleh la cuba. Disebabkan aku tak beli buku ni, aku akan shara methods yg aku ingat je la k. Mungkin ada pengubahsuaian sket-sket utk menepati citarasa. hahahah

1. Walk your steam off (aku rasa dlm buku tu pun ada citer pasal benda ni, tp tak berapa pasti)


Ok. Cara ni memang sgt obvious. Bila kita tengah panas, semua yang kita ckp sgt tak masuk akal. Benda simple bleh jadi complicate and in the end we end up hurting the other person even more. Benda yang plg logik untuk korang buat masa tengah panas and rasa nak meletup is, to walk it off. Take a walk around the block or around the house etc. Seeloknya jgn la memandu coz your mind is distracted. Nanti eksiden plak. AKu mmg pernah buat la. After a few minutes (or hours) of walking, korang akan feel better. You will think better. Trust me.

2. Spoon me (ni mmg straight from the book)
from Google
Gambar kat atas is basically how you spoon someone. In a couple, yg size besar akan spoon (hug from behind) yg lg kecik. How does this work. Bila korang in the midst of having an argument, your partner on the receiving end have to realize yg korang dah nak meletup. Sebelum korang dua-dua meletup, salah seorang kena pause and tell the other one "Spoon Me". 

So you get in the position. Whilst in the position, try to listen to your other partner's breathing. Breath slowly and calmly. Try breathing together. After a few minutes of spooning and breathing, you will feel calmer. Isu yang korang bahaskan td akan jadi small or it doesn't even matter anymore.

3. What Else method

Method ni agak simple tp aku rasa agak berkesan. Objektif dia adalah meluahkan perasaan tanpa putting any blame on the other person. How does this work?

Bila one of the partnertu nga marah, dia dah nak start mengamuk but instead of terus membebel tak tentu pasal, dia akan mintak the other partner utk buat the "What Else" activity. Bila partner mintak nak buat What Else, you know la dia tengah panas ati kat korang. So, korang kena ikutkan je. Partner yang meminta tu berpeluang untuk meluahkan perasaan dia, dan korang hanya boleh dengar and ckp "What Else".  Korang dengar je sampai la dia cakap "I'm done".

Bila dia da ckp I'm done. Korang take some time off to really digest apa yg partner korang dah luahkan kat korang td. Then, buat la apa yg korang rasa patut like, apologize :)

Cukup setakat ni je kot untuk arini. Rasa macam nak keluar jalan2 la. Hurm...

MY Favourite Hangout Spots

Bila free, takde kerja, bosan duduk rumah, bosan tgk tv apa yang aku akan buat? Aku akan keluar cari spot utk lepak. Biasanya, orang suka lepak ngn group or copule/spouse, aku plak suka hangout sesorang. Bila lepak sesorang, aku bebas nak buat apa yang aku suka tanpa mengakibatkan kebosanan pada mana-mana pihak. Betul tak?

Bukan takde kawan or adik beradik kat sini, tp kadang-kadang aku kena ada alone time. Especially bila ada benda berat lagi serius yang aku kena pikirkan. Berbalik pada tajuk entry, kat sini aku nak cerita spot camne yang aku suka pilik utk melepak.

1. Starbucks @ Borders The Curve
from Google Image
Kenapa aku suka tempat ni? Pertamanya, aku suka baca buku. Secondly, ada coffee! What I will do is that, pick a few books yang nipis and menarik untuk dibaca then pergi ke starbucks order coffee pastu duduk sambil baca buku and minum kopi selama berjam2 kat situ. Apa yang aku perasan kat Starbucks ni, dia punya staffs amatlah friendly. Pendek kata, aku boleh duduk situ, baca buku tanpa ganguan. Kat situ maybe bising sket coz ramai orang lalu lalang, orang bercakap dlm phone la, bunyi blender semua ada. Tapi, aku bila da start membaca, hilang terus.

2. Chilla Cup @ Solaris Mont Kiara
from Google Image
Aku jarang-jarang datang sini sebab in terms of makanan and coffee, ada pilihan yang lebih menarik kat Solaris Mont Kiara iaitu Coffee Bean. Tapi kalo aku nak bertenang and fokus kat my reading material, aku akan pergi Chilla Cup. First time aku hangout kat sini, aku terserempak ngan Sarimah Ibrahim. Locals tak ramai hangout kat sini and tempat ni tak berapa penuh compare dengan Dr. Cafe or Coffee Bean. Aku suka hangout kat sini waktu pagi. Breakfast set dia agak menarik.

3. My House, Tmn. Bandar Baru

Takde gambar plak nak share kat sini. A place I call home is the best place to hangout. Last trip balik umah raya cina aritu, aku keje tido je. hahahah...rindu sgt nak tido kat umah kot. Baca buku satu page je tido, baca lagi tido, lapas minum kopi pun aku bleh lelap. Isk... Punya la syoknyer umah aku. Tambah plak mak aku beli katil urut. Atas katil urut yg panas tu pun aku bleh tido k. Dasyat! hahahah...

Itu je la kot utk arini... Esok aku mengarut lagi k.

Gud nite everyone.

God bless

Saturday, February 11, 2012

Aktiviti Malam Minggu - This Is It.

Cita-cita malam ni, kononnya nak update blog dengan beberapa posts yang aku dah fikirkan siang tadi. Mengadap laptop, then buka plak TV ada movie Micheal Jackson: This Is It. Jari-jari melekat kat keyboard, mata plak kat tv. Kalo ada typo error, jgn tanya kenapa.
Google Image

Micheal Jackson was my idol since I'm very small. Lagu2 dia byk menyentuh persoalan kemanusiaan, peace on earth etc. Besides being a very talented performer (great singer, awesome dancer), he had a unique personality and an incredible life. Despite all the allegations thrown at him, I still admire Micheal. His death was a huge lost and it was too soon.

Aku memang la sedey bila dpt tau dia mati tp takde la sampai menangis apatah lagi meraung. Maybe sebab aku tak fanatik sgt kot minat kat dia.  Aku tak pernah pun beli album dia. Album dia yg aku pernah dengar secara full was History. Itu pun pinjam dari jiran sebelah umah, Kak Nadia. 

Antara lagu-lagu dia yang aku suka: The Way You Make Me Feel, I Just Can't Stop Loving You, Men In the Mirror, Heal The World, Childhood, Earth Song and Smile. Aku suka lagu-lagu tu sebab lirik dia best. Kat bawah ni aku share video Man In the Mirror with lyrics so that korang boleh hayati apa yg dia nak try sampaikan. 

Inspirational isn't it?

Wednesday, February 8, 2012

Me Being Me

Who could have guess that I had the biggest meltdown in my life the night before I wrote my last post, 26/1/2012. 

Me being me, I tried my best to keep it to my self. Me being me, I ran from the problem, I separated my self from the problem and then really think of the solution. It took me 3days and 2 lonely nights to figure out the solution. I am glad it's solved.

The journey was refreshing. I'm glad I took it. I pleased myself. I focus on me and only me.
Refreshing

I would like to thank a few of my friends for being so caring, who helped me pull thru the hard times. I am grateful. 

Thank you God.





Gratitude List No. 18

Had a nice weekend with my other half. I had been planning to meet him and the Universe just give me exactly what I want. I am so grateful f...