Friday, December 27, 2013

Melaka

Hari ni baca NST, one of the headline was Melaka Monorail Breaks down. I was like, ini dah kali ke berapa da dia break down. Paling embarrassing bila report tu kata ada 3 Australian tourists stranded in the monorail and they have to be brought down using skylift.

Malu sungguh! Melaka telah dinobatkan sebagai world heritage sites by UNESCO. Kat dunia ada 33 sites dapat recognition ni and 4 of them dari Malaysia and Melaka is one of it. Bila dah dpt such recognition, attention patut bagi lebih sikit la to the development and preservation of the site. Setakat nak maintain monorail yang 1 tu pun tak boleh handle ke? Macam mana KL & Selangor boleh maintain several train lines without any such incidents pun?

Aku paling suka melawat Melaka. Salah satu sebab kenapa aku suka ke sana is because masa kecik dulu, bila family aku balik kampung dekat Batu Pahat, my parents will make it a point untuk singgah jalan2 kat Melaka. Banyak la childhood memori dkt Melaka tu. From Taman Rama-rama, tu Taman Rekriasi, to Mini Malaysia, semua dah pergi.

My last visit to Melaka was 2 years back kot. Stayed at one of the hotel near Chinatown/Jonker Street. Menarik la tempat tu. Many things to see, a lot of food to try and the people, all very friendly. Hopefully tahun depan dapat melawat Melaka again.

Thursday, December 26, 2013

Ink-Vomit Session

Ink vomit session is simply writing without thinking. Just write whatever came across your mind without thinking long and hard about it. Right now I feel lousy, tired and bored.

I feel neglected and taken for granted. I should make the brave and wise decision but apart of me just refuse to take that leap of faith.

I'm wondering why I am typing way faster in English. I guess my former supervisor was right. I am not really a Malay. I have a mind of an American. LOL

My mind is influenced by the book I read. Growing up, I enjoyed Enid Blyton series especially all the books that have magical creatures in it. I also enjoy the detectives series. In high school, I start picking up Malay novels. Not many tho. Mostly written by Ahadiat Akashah. There were also novel series about student life in boarding school. Asrama Tengku Ashikin or something like that.

I read a lot of novels in my Uni years. Mostly thrillers and then I changed to romance. My Aunty Zie introduced me to Danielle Steele. I'm not a huge fan tho. I prefer Nora Roberts. I am fascinated by her fascination towards Irish folklore. Catherine Colture is a good writer too. I enjoyed all the period novels. Castles, knights, princess and magic. Romance is the key ingredients.

Nowadays, I am too busy playing candy crush, watching reality tv and sleeping. I just bought 2 new novels. One by Nora Roberts and the other is a compilation of short stories by several famous authors. Bought them 2 weeks ago. They are still in the plastic bag. Boohoo..

This is the end of my ink vomit session. Till next time


Social Media

Honestly, hari ni aku sangat sangat takde mood. Boxing day's blues. Boleh?

Random topic for the day. Social Media - The Good, The Bad & The Ugly

Straight to the point. Bagusnya social media ni bagi aku adalah kerana ia mendekatkan yg jauh. Kawan2 yg bertahun2 tak jumpa rasa dekat je bila kita dok baca updates dorang kat wall kan? Walaupun dah lama tak jumpa, tp rasa sentiasa ada je dekat dgn  kita. Lagi satu kebaikan social media ialah berita-berita yang dikongsi tidak ditapis. Kita dapat berita dari pihak kerajaan & juga pembangkang. Pepandai korang la nak percaya mana satu kan.Social media juga boleh jadi medium untuk menjana wang. Ramai kawan2 aku dok promote shakelee la SD2 la, jewelries la, handbag, kek etc. Bagus org2 cmni. Bisness minded.

The bad: Banyak sgt keluhan, negetiviti yang dikongsi kekadang membuatkan aku rimas. Lagi satu, perkongsian gosip and khabar angin dari sumber-sumber yang tidak reliable, membuat aku rasa geram. Kutukan dan tohmahan tidak berintelek dari kawan2 yg berpelajaran tinggi, membuatkan aku tertanya2, berpelajaran ke tak mereka ni?

The Ugly: Pembaziran masa yang berleluasa apabila jadi candy crush and other games addict. Nasib baik la company aku dah forbid application candy crush ni. Kalo tak tak jadi keje aku dibuatnya.

That's it. The good, the bad & the ugly. Lu pikir la sendirik!

Saturday, December 21, 2013

My Typical Weekend

Seboleh-bolehnya, weekend is my time to unwind. If tak balik kampung, aku suka duduk umah and do absolutely nothing.

Apart from tengok tv, amik laundry and masak untuk makan sendiri, catching up on my candy crush is my favorite past time activity. Kekadang if mood mengemas dtg, aku akan kemas umah sikit2. Tapi lately ni memang malas tahap cipan lah!

google image
Hari ni aku bangun awal. Sebab mmg dah terbiasa bangun awal. Buka tv, aku rasa 10 min je. Then lelap balik. Tgh ari baru bangun. Arini cm ingat nak puasa je. Malas sgt rasa nak masak. Aku buka fridge nampak aiskrim potong perisa durian, aku buang kayu dia letak atas roti walah! Dats my brunch for today.

from Google

Then  aku layan movie Pitch Perfect untuk kali ke-3. yang aku suka about that movie, lagu2 dia. Acapela yg marvelous! Saper belum tengok, sila tengok yer...

google image
Abis Pitch Perfect, aku warm up my own vocal cord plak. Layan lagu maroon 5 and bruno mars kejap. Pastu kol 6 keluar amik laundry and beli planner utk bos kesayangan. Siap hal kat luar, balik umah masak, makan, tgk tv sat. Bosan xde citer best, now mengadap komputer. Dah dkt 3 jam kot. Main candy crush. Ada level baru la plak. Now tersangkut kat level 421. Adoi....



Now, baru ada mood nak update blog. Sementara tunggu live kat candy crush di refill.. hehe... Esok tatau lagi nak buat apa. Most probably cari kedai basuh kereta. Kereta kotor giler!!! Argh... Malasnya...


Friday, December 20, 2013

Nicest Boss Ever

TGIF!

Still in the office. Happily updating my blog. Baru je siapkan keje. Bos still in the office siapkan keje dia. Aku dah boleh balik dah sebenarnya. Tp dia selalu tunggu aku siap keje baru dia balik, so aku berniat nak balik bersam-sama la jugak. Provided that dia tak lambat sangat la. Aku skip lunch arini. So now lapar giler...


Talking about my week. Minggu ni agak hectic. Work starts to pour in from so many departments. HR, Finance, Sales, Service, MD Office. Stress jugak semalam. Nak lagi aku tengah period. Uish, cakap main lepas je semlm. Mengikut hormon betul. Luckily boss sgt penyabar. Syukur sgt dpt bos baik.



Talking about my nice boss. Isnin lepas, dia bawak aku keluar lunch. For the first time since aku start keje kat sini, last Monday baru dia belanja aku lunch. Rupa-rupanya, presentatiion yang aku buatkan untuk dia mendapat pujian hebat oleh MD and other heads of departments. I was just doing my best je. It feels so good when your good work is being acknowledged.



Friday, December 13, 2013

All Time Favourites

I can be considered as a creature of habit. I love to have coffee every morning & every evening during the weekends.

I will cook and eat my own chicken soup when I am down with cold. I will also cook chicken soup if I have no idea what I'm going to eat that day. To me chicken soup is so flexible. Sometimes I eat it with rice. I love eating it with macaroni as well and chicken soup goes very well with beehoon. Just add some chilli padi and soy sauce and walla! A masterpiece. Mix it with some maggie curry seasoning and you will get curry chicken noodle.
This looks like the soup that I normally cook at home.

My favourite food would be something hot and soupy like chicken hor fun or soto ayam or laksa or curry mee or miso soup.



Whenever I am feeling down, I will clean the house.

When I feel abandoned and lonely, I will hangout at a coffee shop with my laptop and books. I will day dream and write on my blogs but most of the time, I will kill time just by surfing the net and playing online games.


I prefer to celebrate my birthdays with my family because they always remember & they never let me down.


Most weekends, I love lazing around doing absolutely nothing at home. I will spend half the time sleeping and watching tv. Get something to eat and sleep some more. There are weekends when I never even left the house for 2 straight days. Just give me internet connection, cable tv and some food. I will survive :)


I love any tv shows that have cats or dogs or both in it. Dogs whisperer, must love cats & world cutest is my favourite show at the moment.





p/s: I'I am just grateful to always have what I want in life & I always get to do exactly what I like doing.




Gangguan Bekalan Air = Gangguan Mental?

Hari ni baca pengumuman pasal water disruption kat NST. Bagi aku, musibah takde air memang sgt azab. Sebabnya, aku ni ada masalah selalu ke toilet. Kalau takde air kat umah ko nak pegi mana buang air? Boleh sakit mental camni.


Aku boleh hidup lagi takde letrik. Boleh pakai lampu suluh ke lilin ke sebagai pengganti kan? Takde air korang nak ganti ngn apa? Mandi ala do re mi la jawabnya....


Cerita pasal takde api, masa aku kecik2 dulu selalu la kejadian blackout ni berlaku kat umah. Somehow, my dad made it the best experience ever. Aku ingat ada one time tu kita org main shadow puppet kat dinding. Ayah siap boleh buat cerita lagi la kan... kemudian singing in the dark. Ialah, takde letrik takde tv so kita jadi our own entertainer la.

According to the announcement, akan berlaku gangguan bekalan pada 17hb Disember from 8am to 9pm. Alamatnya kena merayau dulu la hari tu sebelum balik umah. Kalau pegi tengok wayang pun best gak kan? Cerita the hobbit. Review macam tak best je. I wonder why...

image from Google

Thursday, December 12, 2013

I Really Really Want....


Craving for this!!



and this!!!



Its not that I am hungry right now or anything... I crave them........... 

Thinking of going to a great buffet somewhere to enjoy this amazing food...



Exams

Baru je lepas baca berita kat NST "SPM student died from 'ruptured blood vessel'". Teringat zaman kena sit for exams dulu. Ada jugak rasa cemas bila masa dah nak abis, tp takde la smp reptured blood vessel kan? Kesian budak tu.

Zaman exam kat sekolah, kena susun meja kat dewan then feeling sebelum masuk dewan tu tak a nervous sgt rasanya. Aku ingat lagi time SPM paper Sejarah. Kena jawab soalan waktu petang. Punya la azab mengantok. Tak silap aku, aku tido kot kejap dlm dewan.

Exam kat UiTM paling mencabar la aku rasa. Sebabnya, aku mmg sgt ak reti nak jawab paper panjang2 thats why pointer aku masa degree sgt tak awesome. Paling isau pasal jawab exam, aku risau tulisan aku stylish sgt smp examiner tak boleh baca. Aku just rasa yang markah aku selalu kurang bukan sebab jawapan aku takde isi, cuma lecturers aku takleh baca apa yang aku cuba sampaikan.

Itu je lah kot nak share pagi ni. TTYL

Monday, December 9, 2013

Annoying Stuff

I listen to the radio almost 2 hours everyday nowadays. It is important to listen to the right type of station and music as it will set the tone for the day. Apart from repeating topic, i get really annoyed with stupid sounding radio ads.

Talking goats in a commercial? Who came up with that idea? Another thing is there are some commercials that use weird voice to depict certain ethnicity in Malaysia. Anyone remember AR Rahnu's ads. The Chinese lady's voice is so fake, it annoys me every time I hear it.

I can go on forever with this but, I rather not.

Tuesday, December 3, 2013

Frozen

OMG... Semalam hujan tak henti di KL. Syukur, jalan balik umah tak jem, takde banjir kat mana2. Biasanya kalau ujan sikit, area Kl valley sure jem. Semlm smooth sailing je.

Today, cuaca masih suram. Keadaan dalam ofis sejuk mcm winter kat North Pole. Aku nga tunggu bila Santa Clause nak dtg je ni. Tekak dah rasa gata, suara dah  main garau. Soon, konfirm demam lah ni.

Bos kesayangan outstaion lama pulak. End of the day, aku mesti mesej dia tanya khabar and he will ask the same. Semalam bila ditanya cuaca di Miri, dia jawab "Hot, unlike KL. How's office?"

Aku dengan cheeky nyer reply, "Its snowing". Harini bila aku bagitau dia aku rasa tak sihat. Panjang msj dia reply suruh pergi jumpa doktor. M so lucky dpt bos yg caring banget :)

Esok ada seminar kat luar. Harap aku tak terlampau week. The day after tomorrow plak ada important meeting yg aku kena pengerusikan. Hadoi... Cuak pun ada.

Ada 1 witness statement ni tak siap2. Otak aku beku tiap kali hadap file tu. Aku dpt cover 2 page je at the moment. Aje nyer lembab!

Apa nak jadi ni...I need sunlight.....


Gratitude List No. 3

Malaysian just had a long weekend last week. 3 days off from work meaning a lot of time on my hand. Had a whole day to my self on Friday. Cl...