Friday, December 27, 2013

Melaka

Hari ni baca NST, one of the headline was Melaka Monorail Breaks down. I was like, ini dah kali ke berapa da dia break down. Paling embarrassing bila report tu kata ada 3 Australian tourists stranded in the monorail and they have to be brought down using skylift.

Malu sungguh! Melaka telah dinobatkan sebagai world heritage sites by UNESCO. Kat dunia ada 33 sites dapat recognition ni and 4 of them dari Malaysia and Melaka is one of it. Bila dah dpt such recognition, attention patut bagi lebih sikit la to the development and preservation of the site. Setakat nak maintain monorail yang 1 tu pun tak boleh handle ke? Macam mana KL & Selangor boleh maintain several train lines without any such incidents pun?

Aku paling suka melawat Melaka. Salah satu sebab kenapa aku suka ke sana is because masa kecik dulu, bila family aku balik kampung dekat Batu Pahat, my parents will make it a point untuk singgah jalan2 kat Melaka. Banyak la childhood memori dkt Melaka tu. From Taman Rama-rama, tu Taman Rekriasi, to Mini Malaysia, semua dah pergi.

My last visit to Melaka was 2 years back kot. Stayed at one of the hotel near Chinatown/Jonker Street. Menarik la tempat tu. Many things to see, a lot of food to try and the people, all very friendly. Hopefully tahun depan dapat melawat Melaka again.

Thursday, December 26, 2013

Ink-Vomit Session

Ink vomit session is simply writing without thinking. Just write whatever came across your mind without thinking long and hard about it. Right now I feel lousy, tired and bored.

I feel neglected and taken for granted. I should make the brave and wise decision but apart of me just refuse to take that leap of faith.

I'm wondering why I am typing way faster in English. I guess my former supervisor was right. I am not really a Malay. I have a mind of an American. LOL

My mind is influenced by the book I read. Growing up, I enjoyed Enid Blyton series especially all the books that have magical creatures in it. I also enjoy the detectives series. In high school, I start picking up Malay novels. Not many tho. Mostly written by Ahadiat Akashah. There were also novel series about student life in boarding school. Asrama Tengku Ashikin or something like that.

I read a lot of novels in my Uni years. Mostly thrillers and then I changed to romance. My Aunty Zie introduced me to Danielle Steele. I'm not a huge fan tho. I prefer Nora Roberts. I am fascinated by her fascination towards Irish folklore. Catherine Colture is a good writer too. I enjoyed all the period novels. Castles, knights, princess and magic. Romance is the key ingredients.

Nowadays, I am too busy playing candy crush, watching reality tv and sleeping. I just bought 2 new novels. One by Nora Roberts and the other is a compilation of short stories by several famous authors. Bought them 2 weeks ago. They are still in the plastic bag. Boohoo..

This is the end of my ink vomit session. Till next time


Social Media

Honestly, hari ni aku sangat sangat takde mood. Boxing day's blues. Boleh?

Random topic for the day. Social Media - The Good, The Bad & The Ugly

Straight to the point. Bagusnya social media ni bagi aku adalah kerana ia mendekatkan yg jauh. Kawan2 yg bertahun2 tak jumpa rasa dekat je bila kita dok baca updates dorang kat wall kan? Walaupun dah lama tak jumpa, tp rasa sentiasa ada je dekat dgn  kita. Lagi satu kebaikan social media ialah berita-berita yang dikongsi tidak ditapis. Kita dapat berita dari pihak kerajaan & juga pembangkang. Pepandai korang la nak percaya mana satu kan.Social media juga boleh jadi medium untuk menjana wang. Ramai kawan2 aku dok promote shakelee la SD2 la, jewelries la, handbag, kek etc. Bagus org2 cmni. Bisness minded.

The bad: Banyak sgt keluhan, negetiviti yang dikongsi kekadang membuatkan aku rimas. Lagi satu, perkongsian gosip and khabar angin dari sumber-sumber yang tidak reliable, membuat aku rasa geram. Kutukan dan tohmahan tidak berintelek dari kawan2 yg berpelajaran tinggi, membuatkan aku tertanya2, berpelajaran ke tak mereka ni?

The Ugly: Pembaziran masa yang berleluasa apabila jadi candy crush and other games addict. Nasib baik la company aku dah forbid application candy crush ni. Kalo tak tak jadi keje aku dibuatnya.

That's it. The good, the bad & the ugly. Lu pikir la sendirik!

Saturday, December 21, 2013

My Typical Weekend

Seboleh-bolehnya, weekend is my time to unwind. If tak balik kampung, aku suka duduk umah and do absolutely nothing.

Apart from tengok tv, amik laundry and masak untuk makan sendiri, catching up on my candy crush is my favorite past time activity. Kekadang if mood mengemas dtg, aku akan kemas umah sikit2. Tapi lately ni memang malas tahap cipan lah!

google image
Hari ni aku bangun awal. Sebab mmg dah terbiasa bangun awal. Buka tv, aku rasa 10 min je. Then lelap balik. Tgh ari baru bangun. Arini cm ingat nak puasa je. Malas sgt rasa nak masak. Aku buka fridge nampak aiskrim potong perisa durian, aku buang kayu dia letak atas roti walah! Dats my brunch for today.

from Google

Then  aku layan movie Pitch Perfect untuk kali ke-3. yang aku suka about that movie, lagu2 dia. Acapela yg marvelous! Saper belum tengok, sila tengok yer...

google image
Abis Pitch Perfect, aku warm up my own vocal cord plak. Layan lagu maroon 5 and bruno mars kejap. Pastu kol 6 keluar amik laundry and beli planner utk bos kesayangan. Siap hal kat luar, balik umah masak, makan, tgk tv sat. Bosan xde citer best, now mengadap komputer. Dah dkt 3 jam kot. Main candy crush. Ada level baru la plak. Now tersangkut kat level 421. Adoi....



Now, baru ada mood nak update blog. Sementara tunggu live kat candy crush di refill.. hehe... Esok tatau lagi nak buat apa. Most probably cari kedai basuh kereta. Kereta kotor giler!!! Argh... Malasnya...


Friday, December 20, 2013

Nicest Boss Ever

TGIF!

Still in the office. Happily updating my blog. Baru je siapkan keje. Bos still in the office siapkan keje dia. Aku dah boleh balik dah sebenarnya. Tp dia selalu tunggu aku siap keje baru dia balik, so aku berniat nak balik bersam-sama la jugak. Provided that dia tak lambat sangat la. Aku skip lunch arini. So now lapar giler...


Talking about my week. Minggu ni agak hectic. Work starts to pour in from so many departments. HR, Finance, Sales, Service, MD Office. Stress jugak semalam. Nak lagi aku tengah period. Uish, cakap main lepas je semlm. Mengikut hormon betul. Luckily boss sgt penyabar. Syukur sgt dpt bos baik.



Talking about my nice boss. Isnin lepas, dia bawak aku keluar lunch. For the first time since aku start keje kat sini, last Monday baru dia belanja aku lunch. Rupa-rupanya, presentatiion yang aku buatkan untuk dia mendapat pujian hebat oleh MD and other heads of departments. I was just doing my best je. It feels so good when your good work is being acknowledged.



Friday, December 13, 2013

All Time Favourites

I can be considered as a creature of habit. I love to have coffee every morning & every evening during the weekends.

I will cook and eat my own chicken soup when I am down with cold. I will also cook chicken soup if I have no idea what I'm going to eat that day. To me chicken soup is so flexible. Sometimes I eat it with rice. I love eating it with macaroni as well and chicken soup goes very well with beehoon. Just add some chilli padi and soy sauce and walla! A masterpiece. Mix it with some maggie curry seasoning and you will get curry chicken noodle.
This looks like the soup that I normally cook at home.

My favourite food would be something hot and soupy like chicken hor fun or soto ayam or laksa or curry mee or miso soup.



Whenever I am feeling down, I will clean the house.

When I feel abandoned and lonely, I will hangout at a coffee shop with my laptop and books. I will day dream and write on my blogs but most of the time, I will kill time just by surfing the net and playing online games.


I prefer to celebrate my birthdays with my family because they always remember & they never let me down.


Most weekends, I love lazing around doing absolutely nothing at home. I will spend half the time sleeping and watching tv. Get something to eat and sleep some more. There are weekends when I never even left the house for 2 straight days. Just give me internet connection, cable tv and some food. I will survive :)


I love any tv shows that have cats or dogs or both in it. Dogs whisperer, must love cats & world cutest is my favourite show at the moment.





p/s: I'I am just grateful to always have what I want in life & I always get to do exactly what I like doing.




Gangguan Bekalan Air = Gangguan Mental?

Hari ni baca pengumuman pasal water disruption kat NST. Bagi aku, musibah takde air memang sgt azab. Sebabnya, aku ni ada masalah selalu ke toilet. Kalau takde air kat umah ko nak pegi mana buang air? Boleh sakit mental camni.


Aku boleh hidup lagi takde letrik. Boleh pakai lampu suluh ke lilin ke sebagai pengganti kan? Takde air korang nak ganti ngn apa? Mandi ala do re mi la jawabnya....


Cerita pasal takde api, masa aku kecik2 dulu selalu la kejadian blackout ni berlaku kat umah. Somehow, my dad made it the best experience ever. Aku ingat ada one time tu kita org main shadow puppet kat dinding. Ayah siap boleh buat cerita lagi la kan... kemudian singing in the dark. Ialah, takde letrik takde tv so kita jadi our own entertainer la.

According to the announcement, akan berlaku gangguan bekalan pada 17hb Disember from 8am to 9pm. Alamatnya kena merayau dulu la hari tu sebelum balik umah. Kalau pegi tengok wayang pun best gak kan? Cerita the hobbit. Review macam tak best je. I wonder why...

image from Google

Thursday, December 12, 2013

I Really Really Want....


Craving for this!!



and this!!!



Its not that I am hungry right now or anything... I crave them........... 

Thinking of going to a great buffet somewhere to enjoy this amazing food...



Exams

Baru je lepas baca berita kat NST "SPM student died from 'ruptured blood vessel'". Teringat zaman kena sit for exams dulu. Ada jugak rasa cemas bila masa dah nak abis, tp takde la smp reptured blood vessel kan? Kesian budak tu.

Zaman exam kat sekolah, kena susun meja kat dewan then feeling sebelum masuk dewan tu tak a nervous sgt rasanya. Aku ingat lagi time SPM paper Sejarah. Kena jawab soalan waktu petang. Punya la azab mengantok. Tak silap aku, aku tido kot kejap dlm dewan.

Exam kat UiTM paling mencabar la aku rasa. Sebabnya, aku mmg sgt ak reti nak jawab paper panjang2 thats why pointer aku masa degree sgt tak awesome. Paling isau pasal jawab exam, aku risau tulisan aku stylish sgt smp examiner tak boleh baca. Aku just rasa yang markah aku selalu kurang bukan sebab jawapan aku takde isi, cuma lecturers aku takleh baca apa yang aku cuba sampaikan.

Itu je lah kot nak share pagi ni. TTYL

Monday, December 9, 2013

Annoying Stuff

I listen to the radio almost 2 hours everyday nowadays. It is important to listen to the right type of station and music as it will set the tone for the day. Apart from repeating topic, i get really annoyed with stupid sounding radio ads.

Talking goats in a commercial? Who came up with that idea? Another thing is there are some commercials that use weird voice to depict certain ethnicity in Malaysia. Anyone remember AR Rahnu's ads. The Chinese lady's voice is so fake, it annoys me every time I hear it.

I can go on forever with this but, I rather not.

Tuesday, December 3, 2013

Frozen

OMG... Semalam hujan tak henti di KL. Syukur, jalan balik umah tak jem, takde banjir kat mana2. Biasanya kalau ujan sikit, area Kl valley sure jem. Semlm smooth sailing je.

Today, cuaca masih suram. Keadaan dalam ofis sejuk mcm winter kat North Pole. Aku nga tunggu bila Santa Clause nak dtg je ni. Tekak dah rasa gata, suara dah  main garau. Soon, konfirm demam lah ni.

Bos kesayangan outstaion lama pulak. End of the day, aku mesti mesej dia tanya khabar and he will ask the same. Semalam bila ditanya cuaca di Miri, dia jawab "Hot, unlike KL. How's office?"

Aku dengan cheeky nyer reply, "Its snowing". Harini bila aku bagitau dia aku rasa tak sihat. Panjang msj dia reply suruh pergi jumpa doktor. M so lucky dpt bos yg caring banget :)

Esok ada seminar kat luar. Harap aku tak terlampau week. The day after tomorrow plak ada important meeting yg aku kena pengerusikan. Hadoi... Cuak pun ada.

Ada 1 witness statement ni tak siap2. Otak aku beku tiap kali hadap file tu. Aku dpt cover 2 page je at the moment. Aje nyer lembab!

Apa nak jadi ni...I need sunlight.....


Friday, November 29, 2013

Health & Wellness

Been suffering digestion problem for awhile now. Result after checkup with the doctor at Selayang Hospital remains inconclusive.

I thought I am suffering from hemorrhoid. But now I think its  more like colon ulcer. Been going to the toilet super frequent. once every half an hour. In the morning I sometimes could see blood in my toilet. Just blood.

I know that I need to go and see the doctors again. I hate going to the  hospital/clinic. I've been procrastinating and self medicating. Been taking fish oil to reduce the inflamation. Been drinking yakult to boost the good bacteria in my gut. 

I hope that this medical episode would passed soon.    

Thursday, November 28, 2013

Syukur

Hari ni 28 Nov. Hari jadi emak tersayang. Syukur sebab mak masih sihat dan kuat.

Banyak jer kerja hari ni rasanya. Bos aku yg mc dekat 3 hari baru masuk ofis. Hari ni ada product launching and meeting. Busy actually, tapi people say that being thankful/grateful is the food for the soul. 

Being the first born child, first born grandchild, the eldest daughter put a huge pressure on me physically and mentally. But, I am grateful because by being the first, plenty of attention was given to me. Of course masa lahir and membesar, everything pun my parents try and error je kot. Guinea pig untuk experiment, tapi alhamdulillah I survived not only demam kuning but also sawan babi. Hahaha... funny right? But I could not imagine how terrified my parents felt at that moment. Caring for their first child who is constantly sick.

Tapi, aku bersyukur. Disebabkan medical history aku yang agak teruk semasa lahir, my parents gives extra attention whenever I catch a fever. Nasib baik la aku ni jenis kena demam setahun sekali je. Aku masih ingat, masa zaman sekolah aku demam, mak bawakkan makanan naik ke bilik aku sebab aku tak larat nak turun makan. Masa aku demam di UiTM Merbok on my 3rd semester, mak dan ayah dtg dari Perak untuk tengok aku dan pastikan aku pergi klinik and makan ubat. Masa aku first semester di UiTM Shah Alam aku demam, ayah dan mak dtg dan jaga aku di Bangi tumpang tidur rumah Uncle Podin. Masa aku kerja di Kampar, Perak, aku kena demam panas masa bird flu outbreak. Mak yang callkan ofis untuk bgtau bos yg aku demam dan tak boleh masuk ofis. Mak yg temankan aku pergi hospital n klinik untuk check up, mak yg bangun tengah malam untuk letakkan tuala sejuk dekat dahi aku and mak akan pegang tapak kaki aku untuk rasa suhu badan aku. I could never asked for a better mom.

Adik-adik yg lain selalu cemburu. Mereka selalu lebihkan aku. Well, aku nak buat camne. Aku anak sulong. Bila mereka ada anak sendiri baru diorang tau kot macam mana rasanya. Bagi aku, mak dah cuba untuk berlaku adil dengan semua orang. Mak punya rule agak simple. Communicate and acknowledge her. She is our mother. Acknowledge that. If you need or do not need anything, just keep the line of communication open. Whether you are mad at her or she is mad at you, keep talking to her. Mengalah. Mak tak mintak pun anak2 bagi duit kat dia. Pernah aku bg duit kat dia time raya, time kerja, semua dia pulangkan balik by making me new clothes la, belikan aku tu ni, mcm2. Basically, mak mmg takkan kebulur kalau anak2 tak bg dia duit. Duit mak banyak. So, if anak2 tak dpt contribute financially, its ok. Just try to take care of her feelings cukup. Balik sekali sekala, tolong cabutkan uban, potogkan rambut dia sambil borak2 kosong pun dia dah cukup happy. Oh yes, I cut my mom's hair. I did such a good job sampai my mom suruh aku buka kedai gunting rambut atas Yus punya Cafe. hahahah......

Masa zaman belajar aku mmg fiancially dependant kat mak sebab dpt ptptn sikit je. Sbb tu aku tak mintak byk benda dari mak masa belajar. Mula2 masuk UiTM, orang lain semua ada laptop, PC. Aku yg friendly and tebal muka ni akan mintak pinjam kat kawan2 kalau ada assignment nak kena buat urgent. Kalau tak urgent, biasanya aku akan pg library pki laptop free. Kalau nak print, kena keluar print kat koperasi. Masa zaman tu aku ingat lagi, print kaler, 1 page 20 ringgit dia caj. Mahal nak mampus! Pernah sekali tu, aku bergaduh besar ngn roomate aku sbb aku pakai PC dia. Lepas aku pakai dia nak pakai buat assignment dia pulak, pc dia crash and dia salahkan aku. Sejak dari kejadian tu, aku pun pujuk mak and ayah nak laptop.

Ayah aku yg computer savvy pun mencarikan aku laptop. Masa semester ke-2 dkt matriks law baru merasa laptop sendiri. Berat laptop tu 3kg, campur adapter (sebab laptop aku takde bateri) sebesar kotak kasut jadi 4.5 kg. Jenama Fujitsu rasanya. 2nd hand je. Ayah kata dia beli murah tak samapi seribu. I said thanks, and used  the laptop. Daripada dok bergaduh pinjam pc org, dpt laptop sendiri rasa bersyukur sgt. Believe it or not, laptop tu aku pakai sampai aku habis my 1st degree sampai ke LLB hons semester 1. Lebih 4 tahun aku jaga and angkut laptop zaman dinasor tu ke sana sini. Pernah sekali tu aku buat assignment ngn kawan2, semua org bawak laptop masing2 including me. Ada sorang kawan aku tu tegur, ko punya laptop ni komputer riba ke mesin basuh? Terasa jugak la time tu. Org lain pakai latest laptop, slim ada wifi ekses semua. Laptop aku takde semua tu. Bagi aku tak penting pun, asal aku dpt siapkan assignment aku sudah. Riwayat laptop tu habis sebelum aku dpt habiskan LLB hons. Ayah gantikan dengan a small notebook. Happy sgt walaupun 2nd hand and takde CD ROM. At least ringan sikit boleh nak bawak ke library ke apa. AKu pakai laptop tu sampai habis LLB hons. Kemudia laptop tu diturunkan ke Yus tak silap aku Aku berjaya habiskan matriks and 2 ijazah berbekalkan 2 laptop 2nd hand. Syukur alhmadulillah...

Aku juga sgt berbangga sebab aku berjaya mendiami kolej starting matrik setahun setengah dan Ijazah 3 tahun. Aku tahu kalau aku kena tendang dari kolej, aku kena cari rumah sewa, kemudian nak kena ada transport nak pg kelas, so aku pun mengaktifkan diri dkt kolej. aku jadi AJK kebudayaan la, join kawad kaki la, organise seminar, wakil kolej utk bowling, berebut kupon aktiviti semata-mata nak duduk kat kolej. Tumpang kereta kawan bila nak pg kelas sbb penat berebut bas uitm pagi2. makan mknn kafe yg mmg konfirm tak sedap. Pernah jatuh longkang dpn kafe kolej sbb sibuk cari kad dining dlm file sampai lebah sebelah kaki. I made it through it all. Paling aku bangga, selama aku duduk kolej, aku tak pernah kena saman dgn guards UiTM yg semuanya super kerek. Maybe sebab aku ni skema kot. hahahah....

Then, sampai LLB hons, kemudahan kolej tak diberikan. So kena la cari rumah sewa. Mak bagi pki kereta charade kongsi dgn wah yg time tu pun dah mula belajar kat uitm. Cerita umah sewa pun best juga. Masa mula2 masuk rumah tu kosong. Nak beli katil masing2 tak mampu, so masing2 beli tilam. Then yg ada duit lebih, beli meja study kat ikea. Kisah tilam aku lagi best. Masa ayah tolong aku pindah umah, beli kelengkapan semua otw balik ke rumah sewa tu aku ngn ayah nampak tilam jatuh kat tgh jalan from lori tilam. What did my brave father did was to take that tilam and gave it to me. He insist that it was dangerous to other motorist to let the tilam on the road like that. Plus its still in its plastic, so its good to go. hahahah... thats the story of my tilam...

I know that I have not been able to repay my parents love and sacrifice for the past 2 years. I have been selfish, over confident and inconsiderate.So, I am determined to make it my mission in 2014, to make my mom as happy as could be. Mak akan bersara awal tahun depan, insyaAllah jika dimurahkan rezeki aku nak bawak mak berjalan. I know she loves to travel. Vietnam is now her favourite country. We used to have a family vacation every year. Tapi semenjak semua dah besar, bekerja, bawak diri masing2, we do not have the opportunity to travel together as much as we used to. I hope to bring back the tradition next year. InsyaAllah...

Thanks Mom & Dad. Along love you always.



Tuesday, November 26, 2013

Just my 2 cents Worth

Since tukar kerja baru ni, travelling time hari2 mmg meningkat. Perjalanan pegi keje amik masa nearly 30mins, balik kekadang 1 jam baru smp umah. So, byk la masa dihabiskan dlm kereta dengar radio. Sekarang ni, channel pilihan is Mix FM, second is Hitz then Lite.fm. 

Waktu pagi adalah waktu yg penting. Sebelum pergi kerja kena rasa energized and bersemangat so better dengar Mix or Hitz. Lite fm best tp agak kesian bila dengan Yasmin Yusof mengomel sesorang without a partner. She has a great voice, vast knowledge but morning show kena ada 2 dj baru best rasanya.
image from google

Hitz fm, jinny boy ngn Ean banyak sgt merapu. Topik semua mmg tak serius langsung. Gotcha mcm semakin melampau2. Buat org marah, sedih, frust for fun. I like them both and their morning show, tapi takleh dengar hari2..sakit ati. hehehe

Semalam dengar Sarimah Ibrahim mengomel pasal relationship, harini pun cerita pasal relationship and focusing on her personal life. Morning show Mix fm dah mcm tempat sarimah meluahkan perasaan pulak. Takde topik lain ke nak discuss? Alahai... Lari dari topik sket..Aku pernah duduk satu building dgn Sarimah. Apartment Solaris Dutamas. Pernah satu malam aku balik lewat dari ofis terserempak ngn dia kat lobi. We end up dlm lif sesama. ANd guess what, Sarimah tegur I dulu. She said she like my Sipadan Island shirt and told me that its a beautiful place. She's down to earth that's for sure. Ringan mulut tegur stranger like me in a lift and she is very pretty. I do hope she found a partner or the producer of mix morning show, please change the subject already!
image from Google

Tu je la kot. Luahan perasaan aku untuk hari ni..



Wednesday, November 20, 2013

Fresh Start

20 Nov 1987 is the date Dunham Bush Industries Sdn Bhd was incorporated. Today is 20 Nov, so happy 26th birthday DBI!

I joined this company 2 weeks ago, 6 Nov 2013. Its a fresh start for me in corporate world. The staffs are friendly, the benefits are good and most importantly, I have a cool boss.

Work wise, its all good at the moment. I am exposed to corporate restructuring, trademarks and IP issues, contracts, banking, litigation, industrial relation in short, wide exposure. Everyday I learn new things, meet new people and overcome new challenges.

There are a lot to tell but no mood to write at the moment. I was told that I need to finish my annual leave before January. Probably I'm taking a leave on my mom's bday. Treat her to something special.

Update you guys later.

Thursday, July 4, 2013

Rasa Marah

Aku memang tak suka marah2. Seboleh-bolehnya aku bertekad untuk jadi org yg plg cool walau apa pun situasi.

Tapi lately, aku byk rasa marah. Tak sure la betul marah ke, lebih pada kecewa ke atau sedih. Yg pastinya, perasaan tu semua tak bagus. Negetif... I don't like.

Sekarang kerja aku byk. Kes dah byk jalan dkt court. cumanya, payment plak lambat masuk. Ini antara benda yg buat aku marah. Rasa macam tak produktif.

Today, aku rasa macam nak berblog. Tapi idea plak tak muncul. Lagi buat aku marah.

Tuesday, June 25, 2013

Posto Remix!!!

Aku memang tak paham dengan diri sendiri la...

Time kerja bersusun-susun, time-time tu la idea nak diblogkan melimpah-limpah. Kalau tak, aku sibuk main candy crush la, baca status updates manusia2 kat FB lah, menyumpah orang2 bodoh yg  bg komen bangang kat FB la etc etc.. Aku tau, korang pun cam aku gak kan... Nak lagi time2 PRU aritu...

First order of business. PRU 13

Ok, topik dah basi... bukan setakat basi, dah bau bangkai dah pun (if topik tu makanan la kan). Anyhow, aku nak komen sikit je. Aku dah agak dah keputusan PRU tu. Walaupun keputusan dah dijangkakan, aku tetap dissapointed. Aku lagi dissapointed dgn kawan2 FB yang dok share info tanpa usul periksa kemudian dgn yakin endorse semua info2 bodoh tersebut. Cukup utk topik basi ni...

Topik yg hampir basi. Jerebu & Lahad Datu

Aku rasa aku pernah redah jerebu lagi teruk dari ni dulu. Jerebu yg bukan setakat asap je yg sampai ke M'sia, dengan debu2 sekali terbang masuk Malaysia. Tu dah kira pencerobohan oleh Indonesia kan? Patutnya time tu kita anta polis pergi negotiate dengan Indon tapi Malaysia kan baik hati, kita tak anta polis, kita anta Bomba pergi padamkan kebakaran.. Baik giler Malaysia ni kan...

Topik last but paling best. Kuah Jenhan

from google search

Siapa dia ni? Sila google sendiri ye. This handsome comedian is a funny guy. Ayat ni aku dapat masa baca The Sun aritu. The problem of stating the obvious. Aku gelak sampai nak nangis baca artikel tu. Ada orang tu, baca artikel tu siap maki2 lagi sebab marah. Alasan, dia mmg Mr. Always Stating The Obvious.

Dah lari topik nampaknya. A few weeks ago, aku pergi tgk show mamat ni. Like This Like Dad. Best giler coz aku ketawa tak hengat punya, this is my first comedy nite ever and aku nangis at the end of the show and LOL again and again.... Aku rasa apa yg membuatkan aku suka dgn lawak Kuah Jenhan ni ialah, 1. Lawak dia Lawak Bijak + Lawak Bodoh. He is not scared to make fun of himself. Cerita dia macam betul. Cerita pasal ayah dia, adik dia and his pet rock.. So, tadi coz bosan tatau buat apa aku google la this guy and came across dia punya blog. http://blog.kuahjenhan.com/ Cari kucing dia Ninja. Muka garang but soo cute!


Monday, May 27, 2013

Adam Adli, Hipster Activist

Kalau nak tau apa benda Aktivis Hipster ni, boleh la baca artikel-artikel berikut:


  1. Fall in love with Hipster Activist
  2. Lagi satu artikel Tulisan Joachim, a true Hipster Activist.
Aku ni bukan lah Aktivis Hispter. Aku budak baru nak belajar jadi aktivis. Aku mula berjinak2 dgn human rights activist bila aku tengok betapa kejam rakyat Malaysia diperlakukan semasa Bersih 2.0. Bila Majlis Peguam mintak peguam sukarela duduk dalam Suhakam Public Inquiry on Police Brutality during Bersih 2.0, aku terus volunteer.

Aku terkesan bila tgk video2 dekat Youtube, tgk gambar2 Aunty Bersih, dan paling menyayat hati bila aku pergi EGM Majlis Peguam. Ada lawyer yg terlibat dgn perhimpunan bersih telah dipukul oleh polis sebab dia pakai baju kuning. Peguam yg cedera dan terpaksa dirawat dihospital pun ada. Rakan2 peguam yang lain menangis mendengar pengakuan rakan-rakan yang turut sama dikasari oleh polis semasa perhimpunan tersebut.

So, I sat as the Bersih Steering Committee Observer during the Suhakam Inquiry. Ada a few other lawyers yg volunteer. I was happy to be apart of the team and play my role.

Aku mengaku aku takde keberanian nak pergi perhimpunan2 aman ni semua. Aku pernah pergi vigil sekali je, tu pun berteman. It was for SUARAM dekat Dataran Merdeka. Aku pergi sebab I know they don't have the support of a huge number of people. I was there to meramaikan majlis dan to see for myself, how all of this is done.

Bila aku buka FB sekarang, ramai kawan2 yg mula berjinak2 dgn dunia aktivism. Aku bukan nak semua org jadi macam Adam Adli, cuma aku nak ajak pembaca untuk stand up for your rights. Berani kerana benar. Tak perlu share benda2 yg kita tak tau betul ke tak hujung pangkal dia. Share your opinions, share your thoughts. Be brave!

(Aku tulis utk diri aku sebenarnya. Saje nak share my 2 cents) 

Gratitude List No. 3

Malaysian just had a long weekend last week. 3 days off from work meaning a lot of time on my hand. Had a whole day to my self on Friday. Cl...