Thursday, November 28, 2013

Syukur

Hari ni 28 Nov. Hari jadi emak tersayang. Syukur sebab mak masih sihat dan kuat.

Banyak jer kerja hari ni rasanya. Bos aku yg mc dekat 3 hari baru masuk ofis. Hari ni ada product launching and meeting. Busy actually, tapi people say that being thankful/grateful is the food for the soul. 

Being the first born child, first born grandchild, the eldest daughter put a huge pressure on me physically and mentally. But, I am grateful because by being the first, plenty of attention was given to me. Of course masa lahir and membesar, everything pun my parents try and error je kot. Guinea pig untuk experiment, tapi alhamdulillah I survived not only demam kuning but also sawan babi. Hahaha... funny right? But I could not imagine how terrified my parents felt at that moment. Caring for their first child who is constantly sick.

Tapi, aku bersyukur. Disebabkan medical history aku yang agak teruk semasa lahir, my parents gives extra attention whenever I catch a fever. Nasib baik la aku ni jenis kena demam setahun sekali je. Aku masih ingat, masa zaman sekolah aku demam, mak bawakkan makanan naik ke bilik aku sebab aku tak larat nak turun makan. Masa aku demam di UiTM Merbok on my 3rd semester, mak dan ayah dtg dari Perak untuk tengok aku dan pastikan aku pergi klinik and makan ubat. Masa aku first semester di UiTM Shah Alam aku demam, ayah dan mak dtg dan jaga aku di Bangi tumpang tidur rumah Uncle Podin. Masa aku kerja di Kampar, Perak, aku kena demam panas masa bird flu outbreak. Mak yang callkan ofis untuk bgtau bos yg aku demam dan tak boleh masuk ofis. Mak yg temankan aku pergi hospital n klinik untuk check up, mak yg bangun tengah malam untuk letakkan tuala sejuk dekat dahi aku and mak akan pegang tapak kaki aku untuk rasa suhu badan aku. I could never asked for a better mom.

Adik-adik yg lain selalu cemburu. Mereka selalu lebihkan aku. Well, aku nak buat camne. Aku anak sulong. Bila mereka ada anak sendiri baru diorang tau kot macam mana rasanya. Bagi aku, mak dah cuba untuk berlaku adil dengan semua orang. Mak punya rule agak simple. Communicate and acknowledge her. She is our mother. Acknowledge that. If you need or do not need anything, just keep the line of communication open. Whether you are mad at her or she is mad at you, keep talking to her. Mengalah. Mak tak mintak pun anak2 bagi duit kat dia. Pernah aku bg duit kat dia time raya, time kerja, semua dia pulangkan balik by making me new clothes la, belikan aku tu ni, mcm2. Basically, mak mmg takkan kebulur kalau anak2 tak bg dia duit. Duit mak banyak. So, if anak2 tak dpt contribute financially, its ok. Just try to take care of her feelings cukup. Balik sekali sekala, tolong cabutkan uban, potogkan rambut dia sambil borak2 kosong pun dia dah cukup happy. Oh yes, I cut my mom's hair. I did such a good job sampai my mom suruh aku buka kedai gunting rambut atas Yus punya Cafe. hahahah......

Masa zaman belajar aku mmg fiancially dependant kat mak sebab dpt ptptn sikit je. Sbb tu aku tak mintak byk benda dari mak masa belajar. Mula2 masuk UiTM, orang lain semua ada laptop, PC. Aku yg friendly and tebal muka ni akan mintak pinjam kat kawan2 kalau ada assignment nak kena buat urgent. Kalau tak urgent, biasanya aku akan pg library pki laptop free. Kalau nak print, kena keluar print kat koperasi. Masa zaman tu aku ingat lagi, print kaler, 1 page 20 ringgit dia caj. Mahal nak mampus! Pernah sekali tu, aku bergaduh besar ngn roomate aku sbb aku pakai PC dia. Lepas aku pakai dia nak pakai buat assignment dia pulak, pc dia crash and dia salahkan aku. Sejak dari kejadian tu, aku pun pujuk mak and ayah nak laptop.

Ayah aku yg computer savvy pun mencarikan aku laptop. Masa semester ke-2 dkt matriks law baru merasa laptop sendiri. Berat laptop tu 3kg, campur adapter (sebab laptop aku takde bateri) sebesar kotak kasut jadi 4.5 kg. Jenama Fujitsu rasanya. 2nd hand je. Ayah kata dia beli murah tak samapi seribu. I said thanks, and used  the laptop. Daripada dok bergaduh pinjam pc org, dpt laptop sendiri rasa bersyukur sgt. Believe it or not, laptop tu aku pakai sampai aku habis my 1st degree sampai ke LLB hons semester 1. Lebih 4 tahun aku jaga and angkut laptop zaman dinasor tu ke sana sini. Pernah sekali tu aku buat assignment ngn kawan2, semua org bawak laptop masing2 including me. Ada sorang kawan aku tu tegur, ko punya laptop ni komputer riba ke mesin basuh? Terasa jugak la time tu. Org lain pakai latest laptop, slim ada wifi ekses semua. Laptop aku takde semua tu. Bagi aku tak penting pun, asal aku dpt siapkan assignment aku sudah. Riwayat laptop tu habis sebelum aku dpt habiskan LLB hons. Ayah gantikan dengan a small notebook. Happy sgt walaupun 2nd hand and takde CD ROM. At least ringan sikit boleh nak bawak ke library ke apa. AKu pakai laptop tu sampai habis LLB hons. Kemudia laptop tu diturunkan ke Yus tak silap aku Aku berjaya habiskan matriks and 2 ijazah berbekalkan 2 laptop 2nd hand. Syukur alhmadulillah...

Aku juga sgt berbangga sebab aku berjaya mendiami kolej starting matrik setahun setengah dan Ijazah 3 tahun. Aku tahu kalau aku kena tendang dari kolej, aku kena cari rumah sewa, kemudian nak kena ada transport nak pg kelas, so aku pun mengaktifkan diri dkt kolej. aku jadi AJK kebudayaan la, join kawad kaki la, organise seminar, wakil kolej utk bowling, berebut kupon aktiviti semata-mata nak duduk kat kolej. Tumpang kereta kawan bila nak pg kelas sbb penat berebut bas uitm pagi2. makan mknn kafe yg mmg konfirm tak sedap. Pernah jatuh longkang dpn kafe kolej sbb sibuk cari kad dining dlm file sampai lebah sebelah kaki. I made it through it all. Paling aku bangga, selama aku duduk kolej, aku tak pernah kena saman dgn guards UiTM yg semuanya super kerek. Maybe sebab aku ni skema kot. hahahah....

Then, sampai LLB hons, kemudahan kolej tak diberikan. So kena la cari rumah sewa. Mak bagi pki kereta charade kongsi dgn wah yg time tu pun dah mula belajar kat uitm. Cerita umah sewa pun best juga. Masa mula2 masuk rumah tu kosong. Nak beli katil masing2 tak mampu, so masing2 beli tilam. Then yg ada duit lebih, beli meja study kat ikea. Kisah tilam aku lagi best. Masa ayah tolong aku pindah umah, beli kelengkapan semua otw balik ke rumah sewa tu aku ngn ayah nampak tilam jatuh kat tgh jalan from lori tilam. What did my brave father did was to take that tilam and gave it to me. He insist that it was dangerous to other motorist to let the tilam on the road like that. Plus its still in its plastic, so its good to go. hahahah... thats the story of my tilam...

I know that I have not been able to repay my parents love and sacrifice for the past 2 years. I have been selfish, over confident and inconsiderate.So, I am determined to make it my mission in 2014, to make my mom as happy as could be. Mak akan bersara awal tahun depan, insyaAllah jika dimurahkan rezeki aku nak bawak mak berjalan. I know she loves to travel. Vietnam is now her favourite country. We used to have a family vacation every year. Tapi semenjak semua dah besar, bekerja, bawak diri masing2, we do not have the opportunity to travel together as much as we used to. I hope to bring back the tradition next year. InsyaAllah...

Thanks Mom & Dad. Along love you always.



No comments:

Gratitude List No. 18

Had a nice weekend with my other half. I had been planning to meet him and the Universe just give me exactly what I want. I am so grateful f...