Friday, November 28, 2014

Pasar Malam Saujana Prima - Stadium Kajang

Alhamdulillah, aku masih diberi kesempatan untuk menikmati kehidupan di bumi yang indah ini. So, semalam aku dan housemates pergi pasar malam kat Saujana Prima. As usual, bila ke pasar malam especially dengan budak perempuan, mesti akan over indulge.

Since ni first time aku pergi pasar malam kat sini and since one of the girls balik lambat dari ofis, kami semua ke sana lepas Maghrib. Mana nak tau pasar malam kat sini is more like pasar petang je. Bila kami sampai, almost 50% of the vendors dah bungkus2 nak balik. Nevertheless, kami dapat la juga memborong laksa, nasi kerabu, murtabak, roti john and also apam balik. Yang nak makannya 3 orang je. Punya la mengikut nafsu. Masing-masing kelaparan, so itulah hasil tangkapan malam semalam.

Sampai jer rumah, terus makan sambil tengok tv cerita apa tah. Aku sangat-sangat bersyukur coz dapat housemates yang masuk je terus click. Maybe sebab aku ni fleksible and bebudak ni hormat aku coz aku yg paling tua. huhu.... susah nak admit the truth. Nak type ayat tu pun susah ok.

Neway, bila dah kenyang, memasih penuh rasa bersalah and made a promise to run and run and run tomorrow morning. So, pagi tadi kol 6 pagi semua orang dah bangun and kol 6.15 kami bergerak ke stadium Kajang. To our surprise, more than 10 people are there already, running and walking. Kajang people are really really active so I don't mind catching the active's bug whilst I'm residing here.


So I jogged and walked and did some abs exercise. The usual routine. Squats, push ups, kicks. I definitely burn some calories. We spend almost an hour there and then head back home to shower and get ready for work. Alhamdulillah... I feel so healthy today. But tonight I might want to indulge again. eheheh...

Have a great weekend everyone!

Thursday, November 27, 2014

Rezeki

Penulisan ini buat peringatan pada diri aku sendiri dan kepada sesiapa yang terbaca post ni,

Rezeki tu pemberian Tuhan Yg Maha Esa.
Ada orang diberi rezeki sihat tubuh badan sepanjang hayat
Ada orang diberi rezeki untuk berkahwin awal.
Ada orang diberi rezeki dapat keluarga yang sentiasa bahagia dan gembira
Ada yang diberi rezeki mudah dapat pekerjaan
Ada yang diberi rezeki pandai semasa pengajian
Pendek kata, rezeki orang semua berbeza. Terpulang pada Tuhan dan amalan kita, apa dia nak bagi.

Ada orang masa sekolah, belajar tak lah pandai sangat, tapi masa kerja, dia berjaya, senang naik pangkat. Ada orang yang masa sekolah dia pandai tapi bila masuk alam pekerjaan, dia tak boleh survive. Ni orang booksmart. Biasanya, mereka akan pursue kerjaya dalam education.

Orang macam aku ni, orang yang biasa2 jer. Masa sekolah memang execelant tapi aku pakai cheat sheet la coz my parents both teachers. Aku ada extra push kat rumah, cikgu2 pun treat aku differently coz aku anak kawan diorang. Aku bersyukur aku sentiasa ada family yang supportive. Alhamdulillah, career wise, rezeki aku sentiasa dilapangkan Allah.

Anyway, back to the topic, rezeki. Kebanyakkan orang lupa yang rezeki tu datang dari Allah. Mereka rasa semua yang mereka dapat atas usaha mereka sendiri. So, if ada orang nak tumpang sekaki rasa rezeki dorang sesama, mereka jadi marah. If orang pinjam duit mereka and lupa nak bayar, jadi gaduh.

Ada juga anak yang rasa tak best bila mak ayah brag about their career success kononnya, mak ayah tak play any role pun dalam kejayaan yang mereka dapat. Kononnya, tu semua hasil titik peluh dia or orang lain yang banyak tolong dia masa dia susah.

Now that's a true story. Mungkin si anak tu tak tau dalam diam mak dan ayah mendoakan kejayaan dan kebahagian mereka duni dan akhirat. Sepatutnya si anak tau la kan. Tiap kali mak and ayah solat, pasti ada doa untuk anak2 mereka. Itu usaha mereka yang paling mahal, paling agung, paling besar, paling suci, paling mulia. Tapi, anak-anak tak tau. Dah berjaya, terus sombong. Lupa apa yang mak ayah bagi kat kita. Always fikir pasal diri sendiri. Termasuk lah aku.

Aku belum lagi bergelar ibu. Tapi aku rasa apa yang mak and ayah nak rasa is bahagia. Kalau kita dapat bahagiakan mereka selama hayat mereka kat dunia masih ada, alhamdulillah. Sekiranya mereka telah pergi, kita kena banyak2 doa untuk mereka supaya mereka dibahagiakn Si Pencipta di akhirat kelak.

Semoga aku dapat jadi seorang anak yang solehah, yang sentiasa mengingati mak dan ayah dalam setiap doaku. Amin...

Operasi Kecikkan Perut

Alhamdulillah... Luka operation sembuh sepenuhnya. Kadang-kadang je terasa sikit sengal2 kat kawasan luka. So, aku kembali ke gym almost every evening.

My exercise regime is in full swing. Sebab dah lama tak exercise, bahagian perut ni terasa agak flabby sket...Tambah pulak dengan luka-luka operation. Sebab aku underwent 4 open abs surgery, bahagian abs aku ni memang dah pelik la rupa dia.

So semalam aku spent some time tengok video exercise kat youtube untuk mendapatkan idea and tips on abs exercise. Lepas puas tengok video, petang tu jugak aku praktikkan dekat gym ofis.

Aku mula dengan light stretching kemudian 20 mins on treadmill. After that, weight exercise and last fatty abs destroyer. Memang destroyed la aku semalam. Plank as always is the killer. Aku boleh tahan 5 saat je k. Tu pun rasa separuh nyawa hilang. Squats, not so bad. Semalam baru try push up. Hasilnya, arini perut agak sengal2 and dah terasa ketegangan dan perut sedikit flat. Yeay!

InsyaAllah, if I continue this for another 1 month, I will get the desired result. Flatter tummy and fitter me. Actually, the main reason is that banyak baju yang aku beli lepas operation dah tak berapa selesa nak pakai. Agak fit kat kawasan perut. Seluar slacks pulak tak berganti lagi. Semua dah longgar abis. So sekarang aku end up pakai skirt labuh and palazzo pergi kerja. Memang ayu abis la kan. Ayu is so not me.

Note to self : buy some slacks!

Tuesday, November 25, 2014

Pisang Goreng Cheese

Last week news feed kat FB dipenuhi post Pisang Goreng Cheese. Makanan yang viral kat fb memang agak senang mempengaruhi aku okeyh.

So, last weekend lepas jumpa mak and ayah dekat Tg. Malim, adik aku Wah bawak la aku pergi cari goreng pisang cheese dekat dengan area rumah dia, Sri Gombak. Aku pun beratur la. Adik aku kata kat sana sedap sangat.


Setengah jam okeh aku beratur. Orang dok beli 3-6 bungkus sekali. 1 bungkus 5 ringgit. Ada la dalam 10-12 ketul kot dalam bekas tu. Resepi dia sempoi giler. Pisang yang dah digoreng tu, panas2 dia simbah dengan susu pekat manis kemudia ditabur dengan serbuk coklat kemudian cheese yg diparut plak ditaburkan atas tu. Memang berbaloi la bagi aku harga RM5 dengan kuantiti bahan-bahan yang dia pakai.

Walau bagaimanapun, aku tak berapa sure kenapa benda ni boleh viral. Bagi aku takde la sedap sangat. Maybe sebab aku bukan penggemar cheese kot. Entah lah.

Maybe tempat yg aku pergi beli tu tak sedap sangat ke? Alasan nak pergi try kat tempat lain plak. Eheheh...

Gym Addiction

Rasanya this is the 3rd week aku mula workout di gym office. After almost 6 bulan tak ke gym gara-gara takut injured, so now I'm back. Biasa aku akan spend 20-45mins jer kat gym. Lama-lama sangat nanti bosan. Objektif pergi gym, untuk mendapatkan hormon happy. Boleh? Berat aku takde la naik banyak sangat after all the operations. Cumanya, kat bahagian abdomen ni cam weird shape sket. 4 kali surgery kot...aku pun tak reti nak describe camne shape abdomen aku ni. Yang pastinya, memang dah tak normal. Hopefully dengan workout, boleh normalkan balik shape dia. Only recently jer aku baru berani buat sit up sikit... If aku ganas sangat, memang akan rasa slight pain dekat scar especially the most recent colostomy scar tu.

Let's not talk about pain anymore. The weird thing about me kan, aku sangat malas nak berlari dekat public park. Housemate ajak ke stadium Kajang. Aku peri sekali je. Kat stadium kajang tu ada race track. Memang untuk orang berlari la kan. Aku lari satu round je kot then jalan lagi satu round pastu aku dok main2 some exercise equipment/tools around the place.

Last weekend aku bawak housemates aku pergi Tasik Cempaka dekat Bangi. Again, aku berjalan je. Tapi bila dekat gym, aku boleh je lari atas treadmill tu. Takde masalah pun. Tapi nape tah bila sampai open public area aku jadi segan and malas sangat.

Anyway, hasil pergi ke gym masih belum nampak kot. Aku timbang cam sama jer berat aku. Hari ni cuti dari gym sebab baju seluar semua aku basuh malam tadi. So perhaps, akan buat some light exercise jer kat umah petang nanti. My definition of light exercise is 30 jumping jacks, 30 squats, floor exercise including planks. Tu yang paling seksa la aku rasa. Planks. Not sure if I got it right or not.

Apa pun, hopefully aku boleh keep the momentum and try to get my ideal weight with just a bit of sexy muscle on my tummy area. Good luck and all the best to me!

Wednesday, November 19, 2014

Lelaki Curang @Suami Mah - Kita ni Suci Sangat Ke? Dah Confirm Dapat Masuk Syurga?

This week, news feed FB dipenuhi dengan kisah suami curang. Oleh kerana aku takde suami, aku pun agak malas nak layan benda2 viral and takde efek kat kehidupan aku. Somehow, aku terjebak jugak lepas terbaca article kat blog ni. Tambah pulak dengan colleague yang tetiba open up to me about same situation. Husband dia pun curang. 

I was like, "Viral kat FB efek dia sampai ke real life ke?" Tapi bila fikir balik, apa yang diviralkan dekat FB tu adalah true story. Real life situation. Its no surprise kalau kita pun pernah dalam situasi yang sama or much worse.

As for me, aku pun pernah alami benda ni. He was seeking solace elsewhere and when I caught up with his antics, he blamed me. Sama la macam Suami Mah tu. Dia yang curang kemudian dia salahkan isteri dia tak jaga badan pulak. Memang psycho lelaki yg justify his wrongs by pushing the blame tapi since I had first hand experience, I know for a fact that this is men's natural defence mechanism.Macam automatic reflex pulak aku rasa. Kalau bini ko tangkap ko curang, ko salahkan dia balik. Suami Mah punya blame shifting memang extreme la bagi aku. 

Typical typical men.

The question that comes to mind is, whose fault is it when shit like this happened?

My humble opinion is both are at fault. Its true that trust is fundamental in a relationship but before trust, there should be honesty. How to determined honesty? Through communication. When you are with someone you loved, you should be able to communicate openly, be vulnerable, share everything with your partner. 

If you can't do that, you have a problem. Most of the time, we can see the signs, but sometimes, we refused to believe the signs because you love your partner so much. You refused to believe that they could do something so unspeakable. Then you just let him continue with what makes them happy to avoid further conflict.We are to be blame also.

Bagi aku, dalam relationship kita memang akan face this type of shit but takde manual or a definite guide on how to solve such problem. So, tepuk dada tanyalah hati. Setiap masalah ada jalan penyelesaian dia. Kalau tak tau, tanya pada Allah. InsyaAllah, Dia akan guide kita.

Suami Mah memang teruk dikutuk di FB, blog etc. Tapi bagi aku, siapalah kita untuk judge kesilapan dia? Kita dah confirm masuk syurga ke? Kita ni baik sangat? Korang sure ke Suami Mah tu masuk neraka sebab dia curang tu? Kalau dia bertaubat, korang ada hak nak tolak taubat dia? Korang siapa?

Sebelum kita maki orang, pass extreme judgment, korang tengok la cermin dulu. Suci sangat ke kita ni. Hina sangat ke suami Mah tu? Aku bukan nak defend Suami Mah. Cumanya, sebelum kita hembur kata-kata nista, lebih baik kita betulkan amal kita dulu. (peringatan untuk diri aku juga)




Thursday, November 6, 2014

Struggle

A list for self improvement purposes. I am gaining weight. Not much but still I am drifting for my ideal weight therefore I need to take some action.

I am cutting down on sweets and creamer in my drinks. I am also re-starting my gym from today on wards. However, I am still eating rather unhealthily. I am constantly skipping dinner these days. I opt for Gardenia butterscotch bread whenever I feel the hunger pang.  

I think it is not so bad but it is going to be bad if I don't exercise and make skipping dinner a habit *sigh


Tuesday, November 4, 2014

Cholesterol Control

I've been packing extra pounds after the recent health scare. I weighed 57kg after the operation. Currently I am 64kg. 7kg gained in 7 months. I've been eating unhealthily and refused to do any work out. I was afraid that I might hurt myself in the process.

However, last Monday I went for a jog with my housemates at a nearby stadium early in the morning. It was refreshing. Might do it again tomorrow morning and make it a new habit. I also need to eat more cleanly. My dad just had his own health scare last Wednesday. He had a heart attack. It was a major heart attack as one of his artery was completely blocked.


Whilst he was being treated at Ipoh Cardiac Care Unit, he was visited by a dietitian. She ordered my dad to totally quit smoking. Apparently, my dad does not have high cholesterol level, however since he is a heavy smoker, his healthy cholesterol is too low making his cholesterol ratio unstable. Apart from that I learned that 3-1 drinks is high in cholesterol because of the creamer. I also learned that egg yolks contained high cholesterol so my dad need to limit his egg yolks in take to 2 yolks per week.

As for me, I need to stock up on green tea. Apparently, green tea not only reduce your waist line, it also reduce the level of cholesterol in your body. I need to exercise more. I can do squats and a bit of weight lifting while watching my favourite tv shows. I need to change my coffee intake too. No more non-dairy creamer. I am going to substitute it with low fat milk.

So, that's the plan. Will update my progress in the future. Wish me luck!

Gratitude List No. 3

Malaysian just had a long weekend last week. 3 days off from work meaning a lot of time on my hand. Had a whole day to my self on Friday. Cl...