Adam Adli, Hipster Activist

Kalau nak tau apa benda Aktivis Hipster ni, boleh la baca artikel-artikel berikut:


  1. Fall in love with Hipster Activist
  2. Lagi satu artikel Tulisan Joachim, a true Hipster Activist.
Aku ni bukan lah Aktivis Hispter. Aku budak baru nak belajar jadi aktivis. Aku mula berjinak2 dgn human rights activist bila aku tengok betapa kejam rakyat Malaysia diperlakukan semasa Bersih 2.0. Bila Majlis Peguam mintak peguam sukarela duduk dalam Suhakam Public Inquiry on Police Brutality during Bersih 2.0, aku terus volunteer.

Aku terkesan bila tgk video2 dekat Youtube, tgk gambar2 Aunty Bersih, dan paling menyayat hati bila aku pergi EGM Majlis Peguam. Ada lawyer yg terlibat dgn perhimpunan bersih telah dipukul oleh polis sebab dia pakai baju kuning. Peguam yg cedera dan terpaksa dirawat dihospital pun ada. Rakan2 peguam yang lain menangis mendengar pengakuan rakan-rakan yang turut sama dikasari oleh polis semasa perhimpunan tersebut.

So, I sat as the Bersih Steering Committee Observer during the Suhakam Inquiry. Ada a few other lawyers yg volunteer. I was happy to be apart of the team and play my role.

Aku mengaku aku takde keberanian nak pergi perhimpunan2 aman ni semua. Aku pernah pergi vigil sekali je, tu pun berteman. It was for SUARAM dekat Dataran Merdeka. Aku pergi sebab I know they don't have the support of a huge number of people. I was there to meramaikan majlis dan to see for myself, how all of this is done.

Bila aku buka FB sekarang, ramai kawan2 yg mula berjinak2 dgn dunia aktivism. Aku bukan nak semua org jadi macam Adam Adli, cuma aku nak ajak pembaca untuk stand up for your rights. Berani kerana benar. Tak perlu share benda2 yg kita tak tau betul ke tak hujung pangkal dia. Share your opinions, share your thoughts. Be brave!

(Aku tulis utk diri aku sebenarnya. Saje nak share my 2 cents) 

Comments

Popular Posts