Tuesday, January 27, 2015

17 Pintu Iblis Dalam Menyesatkan Manusia

Sharing of the Day. Hari ni time lunch hour dengar Kuliah yang disampaikan oleh Ustaz Kariman melalui video streaming. Korang boleh tengok video tu kat sini.

Nota ringkas.

Iblis tidak pernah henti-henti berusaha untuk menyesatkan manusia, anak-anak Adam. Even, masa kita beribadah pun iblis cuba untuk sesatkan kita. Itu sebab pentingnya kita mencari ilmu. Amal tanpa ilmu adalah sesuatu yang sia-sia. Ilmu yang dikongsikan hari ini adalah mengenalpasti 17 pintu yang iblis gunakan untuk menyesatkan umat manusia:

  1. Bodoh/Jahil/Tidak berilmu
  2. Marah
  3. Cinta kepada dunia
  4. Panjang angan-angan
  5. Tamak
  6. Bakhil
  7. Sombong/Angkuh/Bongkak
  8. Suka dipuji/Minta dipuji
  9. Riak
  10. Ujub
  11. Suka mengeluh
  12. Mengikut hawa nafsu
  13. Buruk sangka
  14. mencerca/menghina muslim yang lain
  15. meremeh-remehkan dosa
  16. merasa selamat dari seksa Allah
  17. Berputus asa dalam mencari rahmat Allah.

Dalam video tu Ustaz ada elaborate mengenai pintu2 tersebut. So better korang tengok.dengar sendiri kuliah tersebut. Semoga beoleh manafaat, insyaAllah.

Banyak lagi kuliah-kuliah yang dianjurkan oleh Yayasan Ta'lim ni. Kalau korang nak tahu Yayasan Ta'lim ni kat TTDI. Good thing about its classes are diorang ada live streaming. Most classes are also free.Check out their blog here or their website www.yayasantaalim.com

No comments:

Gratitude List No. 18

Had a nice weekend with my other half. I had been planning to meet him and the Universe just give me exactly what I want. I am so grateful f...