Monday, March 21, 2011

Hampir2 Menjadi Saksi Kes Pukul

Tadi, kuar minum dengan "old fren". He is old yet he is my fren. Aku bab2 berkawan ni mmg tak penah memilih. Tua, muda, kerepot, seksi, semua ada.. Ok2 da merapu.

Berbalik pada tajuk entry. Otw balik dr minum mlm ng kawan aku tu, aku lalu satu jalan kecik kat kwsn tempat tinggal aku ni. Actually, jalan tu besar, tp sbb contruction etc, dorg tutup satu lorong ngn kun2 plastik. Kat dpn kereta aku, ada satu teksi. Then, teksi tu berenti. Aku pun relax je la tgu dlm kereta. Biasa la, teksi turunkan penumpang. 

Alih2 aku dgr driver teksi ni jerit2, marah2 penumpang dia yg dah pun keluar dr teksi n berdiri kat tepi jalan. Dah sudah...Apa plak ni? dah la aku sesorg dlm kereta. Sekali driver tu jalan pergi ke kereta aku. Aku ngn belagak beraninya tanya dia, apa masalahnyer bos? Dia citer ngn suara yg jelas sekali dia nga marah giler.

Basically, penumpang dia taknak byr harga ikut meter. Aku tatau nak reply apa sbb mamat ni nga marah giler and aku pun da cuak sikit. Then driver yg nga marah ni ckp lagi kat aku, "Saya nak pergi pukul mereka, awak jangan marah ye." I was like, shit! Jangan pukul, jangan pukul! Aku ngn berani nya cepat2 keluar dari kereta. Aku cuba slow talk ngn penumpang tu, 2 Iranian kot, a couple.

Aku ckp kat dorg, Just pay him la. He said, I dont care about the money but its not fair to us! We took the cab from Mont Kiara to here and we normally pay 3 ringgit. Now he is charging us 6.90. I already paid him 5 ringgit. Masa mamat ni nga explain kat aku, driver ni dah hayun2 iron rod. Jerit2, its past midnite so the charge is double. etc... kalau tak nak setel, jom pg balai polis. Mamat Iranian ni pun telefon polis. By the time aku berdiri kat citu, guard2 around the area sampai and tenangkan keadaan. Aku suruh guard tu buka sekatan kat tepi2 jalan and kasi aku lalu sbb driver tu refused alihkan teksi dia. Dia kata nak tgu polis dtg baru dia alihkan coz if dia alihkan nnt meter dia jalan n he loss his evidence.

Guard2 ni pun buka jalan utk aku n aku cpt2 drive balik umah. Phew... sib baik driver tu tak libas mamat Iran tu ngn batang besi tadi. Kalo tak, sesia je aku kena spend satu mlm kat balai bagi keterangan.

1 comment:

NURBAITI KAMARUZAMAN said...

knp x reverse jek..?? giler arr berani..

Gratitude List No. 18

Had a nice weekend with my other half. I had been planning to meet him and the Universe just give me exactly what I want. I am so grateful f...