Thursday, October 20, 2011

Greek Myth-Poseidon

Currently I'm reading a book about Greek Myths. Nape aku baca buku ni? Aritu, sementara nak tgu Astro diinstall kat umah baru, aku dok ulang2 citer Clash of the Titans.

Aku dari dulu lagi minat myths, fairy tales, folklore ni sume. That's why nama aku pun Fairy. hahahah... (Takde kaitan langsung kan?)

Aku sgt fascinated ngn Greek myth ni. Dorang macam ada explanation utk semua kejadian alam dan semuanya dikaitan dengan dorg nyer myth. Kewujudan Gods and Goddess and also Demigod (separa Tuhan). Dorang ada explanation macam mana adanya 4 musim, macam mana adanya echo, dari mana haiwan2 wujud etc.

from Google image

Mungkin korang pernah dengar pasal Zeus, Apollo, Medusa, Hercules etc. Arini aku nak citer pasal Poseidon. Greek Myth berkaitan Poseidon ada byk. Aku nak share satu je arini sbb aku rasa citer ni plg kelakar. Aku citer kat Pakcik kesayangan, dia bleh gelak. Aku citer kat lawyers meeting semalam, they enjoyed it.

Citer dia camni, Poseidon is the God of the Sea. Apart from menjaga keamanan laut, dia juga la yg create all the creatures under the sea. Tp, it was also told that, he is the God who create horses. Dia mula mencipta Kuda untuk menawan hati Demeter, God of Agriculture yang duduk kat darat.
google image

Demeter minta Poseidon ciptakan dia binatang atas darat untuk dia sebab Poseidon dah cipta byk binatang dalam laut. Jadi Poseidon pun ciptakan Kuda. Dia sgt suka dengan ciptaan dia yang ni, kuda. Dia dah cipta byk binatang tp kuda ni favourite dia. Sebab dia suka sgt ngn kuda, dia cipta satu kuda untuk dia tunggang kat laut. Dari situ la wujudnya seahorses, kuda laut.

google image
Ada citer yang mengatakan jugak, dalam proses Poseidon nak perfectkan ciptaan kuda dia, dia dah cipta byk binatang lain seperti zirafah, kuda belang, badak air etc... Binatang2 ni dikatakan kuda Poseidon yang tak menjadi... Kelakar kan.. Tu this Pakcik aku kata, "Bodohnya Poseidon". Bos aku pulak kata, "Nasib baik Tuhan kita tak buat silap masa jadikan manusia". Satu lawyer lain sambung, "Mungkin dia buat silap jugak, dats why kita ada orang utan."

Menarikkan? Nanti aku akan share pasal yg lain2 plak.

Have a nice day & God Bless.


No comments:

Gratitude List No. 10 - Public Holiday in Malaysia

Malaysians are just blessed. Due to our diversity and respect to every race and religions in this country, we are rewarded with various publ...